София

От 11:00 ч. държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отдадат почит пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

***

София

От 17:00 ч. с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще отслужи панихида в старинен храм "Св. София - Премъдрост Божия", гр. София, по повод 149 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски).

***

София

Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" организира Национален протест – шествие от 12.00 ч. днес. Той ще започне от площад "Независимост“, ще продължи до Министерство на финансите и ще приключи пред сградата на Народното събрание.

***

Стара Загора

От 11:00 ч. предстои нова премиера на представлението "Захарни неволи" в Държавен куклен театър - Стара Загора. Автор и режисьор е Янчо Иванов, сценография и кукли - Михаела Динева и Живко Кънев, музика - Пламен Петков, текст на песните - Мария Донева, участват - Биляна Райнова и Златина Караенева.

***

Търговище

Търговище ще отбележи 149 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателните прояви ще започнат с панихида в памет на Апостола. Тя ще бъде отслужена в 10.20 ч., в храм "Св. Йоан Рилски“, в събота. В 10.45 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Левски в центъра на града.

***

Русе

Русе ще отбележи 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски със съвместна церемония между Обласна администрация и Общината.

***

Симитли

С ритуал по полагане на цветя и венци в град Симитли ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата - Васил Левски. Събитието по повод 149 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев ще се състои от 11.00 часа днес пред паметника на Апостола на свободата, който се намира на централния площад "Септември".

***

Стара Загора

От 11:00 ч. на паметника на Апостола на Свободата, Стара Загора ще се преклони пред делото и живота на Васил Левски с програмата по отбелязването на 149-годишнина от обесването на Дякона. По време на общоградския ритуал признателни старозагорци ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.

***

Ямбол

Пред барелефа на Апостола на свободата в двора на Профилирана гимназия "Васил Левски“ в Ямбол ще се състои поклонение по повод 149 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски, съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще започне в 11:30 часа. В нея са включени заупокойно последование на йеродякон Игнатий, музикално-поетична програма, клетва на новоприетите ученици на гимназията, поднасяне на венци и цветя на признателност към живота и делото на Васил Левски.

***

Враца

От 11:00 ч. пред паметника на Васил Левски (пред Централна поща) ще се състои отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

***

Видин

В 11:00 ч. заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и секретарят на Общината Валери Димитров ще поднесат венец пред бюст-паметника на Васил Левски в града, по повод отбелязването на 149 години от гибелта на Апостола, съобщиха от местната администрация.

***

Благоевград

Община Благоевград провокира деца и младежи да се включат в "Зимно предизвикателство“, което ще се проведе на ски писта "Картала“, м. "Бодрост“. Забавната проява ще продължи от 11.30 ч. до 14.30 ч. в съботния ден.

***

Благоевград

С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 149 години от обесването на националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция Васил Иванов Кунчев. Церемонията ще се състои от 10.30 часа днес пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в областния център.

***

Благоевград

От 11:00 ч. актьорите от Общинския куклен театър - Благоевград ще се превъплътят в героите на "Бременските музиканти“.Постановката е по познатата приказка на Братя Грим. Режисурата и драматизацията са на Яна Борисова, сценография и костюми - Виктория Андрекова. Музиката е на Милен Кукошаров, а хореографията е на Аладин Алиибрахим.

***

Ловеч

От 8:45 часа, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Заупокойна света Литургия в храм "Св. Троица", град Ловеч. След св. Литургия, от 10.00 часа, митрополит Гавриил ще отслужи Акатист на Пресвета Богородица.

***

Велико Търново

В рамките на два дни доброволци от фондация "Искам бебе“ в старата столица ще продават мартенички. Те ще се позиционират на благотворителния базар на социалните услуги на Общината /до чешмичката пред местната администрация/ на 19 и 20 февруари. Всеки, който иска да подкрепи тяхната кауза, може да ги намери в часовете между 10:00 и 16:00 часа. На щанда те ще предлагат ръчно изработени традиционни украшения, направени от естествени материали. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на двойка с репродуктивни проблеми от града.

***

Шумен

От 11.00 часа днес пред паметника на Апостола на свободата на пл. "Освобождение“ ще се проведеВъзпоменателна церемония по повод 149 години от гибелта на Васил Левски

***

Бургас

От 11.30 часа при паметника на Апостола в Морската ще бъдат отбелязани 149 години от гибелта на Васил Левски - Апостол на българската свобода

***

Бургас

От 18.00 часа от центъра на града ще започне факелно шествие по повод 149 години от кончината на Васил Левски

***

Разград

В 11.00 ч. пред бюст-паметника на Васил Левски в двора на ОУ“Васил Левски“ ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата