***

Сунгурларе

Държавният глава Румен Радев ще посети Сунгурларе по случай празника на общината и Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

***

София

От 14 до 19 февруари Националният военноисторически музей (НВИМ) организира онлайн игра за своята публика. Нейната цел е в седмицата, когато отбелязваме 149-ата годишнина от гибелта на Левски, да почетем завета му, да си припомним делото му и да научим още факти за неговия живот.

***

София

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Сухиндол, където ще участва в отбелязването на празника на общината и Деня на лозарите и винопроизводителите. Честването е от 11.00 часа на централния площад на града. В 12.00 часа в местността "Димчански завой“ Йотова ще се включи в обредното зарязване на лозята.

***

София

От 10.00 часа в Ларгото (подлеза на ЦУМ, под купола) ще бъде открита изложба на картини на деца с епилепсия. Събитието ще протече под формата на дискусия и откриване изложба, за да се отбележи Световния ден за борба с епилепсията.

***

София

От 11:00 ч. на пл. Независимост пред сградата на Народното събрание председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова и граждани пострадали от коректорски фирми с кредити от банки и фирми за бързи кредити ще дадат брифинг относно внесения законопроект за колекторските фирми.

***

Бургас

Областният съвет по здравеопазване на свое заседание днес прие предложението на директора на РЗИ-Бургас д-р Паздеров учебният процес за учениците от 7-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас във всички общини в област Бургас преминават на обучение в електронна среда. За учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и за учениците от 5-ти, 6-ти, 8-ми и 9-ти клас във всички общини в област Бургас, учебният процес става присъствен при спазване на противоепидемичните мерки и без смесване на ученици от различни паралелки в целодневна форма на обучение. Присъствено ще продължат да се обучават и учениците от 1-ви до 4-ти клас.

***

Благоевград

От 18:00 часа, в залите на Градската художествена галерия - Благоевград ще се открие вече превърналата се в традиционна изложба "Любовта и Виното".

Без официално откриване в Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде експонирана изложба, посветена на археологията.

***

Варна

В Галерия 8 ще бъде открита изложба на едно семейство- скулптора Пламен Аврамов и архитект Ангелина Ангелина Делкова- Аврамова.

***

Варна

Икономически университет – Варна за втори път представя Седмица на дигиталното обучение Digital Force Week от 14-ти до 18 февруари 2022.

***

с. Гомотарци, Видин

От 11.30 часа министърът на земеделието д-р Иван Иванов ще участва в отбелязването на традиционния празник Трифон Зарезан, като ще зареже лозата в с. Гомотарци, община Видин.

***

Добрич

С ритуал по зарязване на лозата в двора на Етнографска къща в Добрич ще бъде отбелязан Трифон Зарезан. Шествието на лозарите ще потегли в 10,15 ч. от площад "Старият орех“ (пред Младежки център) и ще се отправи към сградата на Община град Добрич, където кметът ще бъде поканен да оглави празника и да стане "цар на лозята“. Зарязването е в 10,30 ч. в двора на Етнографската къща. Според народните традиции това е ритуално действие, чрез което се цели предизвикване на плодородие и закрила, а благословията чрез слово има силата на заклинание.

Каварна

От 11.00 часа в Етнографския комплекс на град Каварна ще бъде отбелязан Трифон Зарезан – празник на лозарите и на виното.

***

Сливен

Традиционният базар за продажба на мартеници в Сливен тази година ще се проведе от 14 февруари до 1 март, гласи издадената заповед от кмета Стефан Радев. В нея са регламентирани и следните места за търговия на открито през посочения период – бул. "Цар Освободител“, ОП "Общински пазари“, микропазари в кварталите "Българка“, "Сини камъни“, "Дружба“ и "Даме Груев“.

***

Стара Загора

От 11:30 ч., в офиса на ГЕРБ в Стара Загора, на бул. "Митрополит Методий Кусев" 5, старозагорските народни представители Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова ще дадат пресконференция.

***

Търговище

На 14 февруари започва базарът за мартеници в Търговище. Той ще продължи до 2 март, включително. През тази година 61 търговци са заявили желание за участие.

***

Шумен

От 14:00 ч. консултативния съвет ще се проведе в зала 304 в Община Шумен.