***

София

От 11:00 ч. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.



От 18:30 ч. на площад "Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 ч. държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

***

София

Министър-председателят Кирил Петков ще участва утре в тържественото честване на връх Шипка по случай националния ни празник - Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

***

София

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България, съобщиха от Народното събрание.

***

София

В 14:00 ч. Национално обединение на десницата - КОД и Републиканци за България ще отбележи 150 години от рождението на полк. Борис Дрангов пред паметника му в парка на Военна академия "Г.С. Раковски" в София.

***

София

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник

***

София

От 12:00 ч. пред Храм Паметник Александър Невски, Национално движение "Хан Кубрат" организира традиционното Шествие с тъпани и гайди по случай националния празник 3-ти март.

***

София

Националният политехнически музей ще бъде отворен на 3-ти март, провежда кампания за пострадалите хора от войната в Украйна.

***

София

От 10:00 ч., с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще бъдат отслужени Панихида и Молебен по повод Освобождението на България от османско владичество в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“.

***

София

На 3-ти март ще бъде даден старт на Седмото издание на общобългарската инициатива "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“.

***

София

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на бул. "Монтевидео“, кв. "Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района между:

ул. "Бойчо Бойчев“, ул. "Маестро Кънев“, ул. "Иван Радоев“, ул. "Народен герой“, ул. "Букет, бул. "Никола Петков“

бул. "Монтевидео“ от бул. "Никола Петков“ до ул. "Братя Бартел“

ул. "761“, ул. "Акад. Константин Пашев“

Нов български университет

Професионална гимназия по селско стопанство "Бузема“

21 Диагностично-консултативен център.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес:

ул. "Иван Радоев“ на кръстовището с ул. "Драгоман“

бул. "Монтевидео“ на кръстовището с ул. "Маестро Кънев“.

***

Ловеч

От 10:30 ч. ще се състои гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в Ловеч.

***

Благоевград

В 10:00 ч. с издигане на националния флаг и ритуал по полагане на венци и цветя Община Благоевград ще отбележи 3 март.

***

Бургас

Бургас ще отбележи 3 март с богата програма. И тази година Мостът в Бургас ще светне в цветовете на българското знаме в нощта на 3 март.

***

Добрич

С празнична програма, организирана от общината, в Добрич ще бъде отбелязан 3 март - националният празник на България. В 9:00 ч. в храм "Св. Георги“ ще бъдат отслужени панихида в памет на загиналите за свободата ни герои и празничен водосвет. Празнично шествие "Първите“ ще потегли от 9:30 ч. към мемориалния комплекс "Хан Аспарух“, където в 10:00 ч. ще започне поклонение. Шествието ще бъде предвождано от ученици от Природо-математическа гимназия "Иван Вазов“.

***

Смолян

С молебен за мир и празнично шествие, Смолян ще отбележи Националния празник - Трети март и 144 години от Освобождението на България. От 10:00 часа в храм "Св. Никола" в квартал Устово ще се състои молебен за мир, отслужен от свещеници от Смолянската духовна околия. В 10:30 часа от църквата ще тръгне празнично шествие до площад "Възраждане“ с църковните хоругви.

***

Кюстендил

От 11:00 ч. пред паметника на Васил Левски, в центъра на Кюстендил община Кюстендил организира програма по повод Националния празник на България – Трети март. Предвидено е издигане на националния трибагреник, слово, поднасяне на венци и цветя на паметния знак.

***

Сливен

От 11:00 ч. на пл. "Хаджи Димитър“ ще се проведе официална церемония по издигане на националното знаме на Република България, благодарствена молитва за здраве и добруване на българския народ. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В 20.00 ч. от Хамам баир ще бъдат проведени празнични фойерверки.

***

Пловдив

Програмата по честването на Националния празник в Пловдив започва в с молебен за мир в катедралния храм "Света Богородица", отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа. Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика започва в 12.00 ч. Панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на Опълченците на Централни гробища е в 13.30ч.

***

Пловдив

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозиция "Българско Възраждане“ на ул. "Цанко Лавренов" 1, която включва културни ценности, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878), както и с експозиция "Съединение на България от 1885 година“ на пл. Съединение 1. Експозициите ще приемат посетители между 9:00 и 17:00 часа със свободен вход. Останалите пловдивски музеи – Етнографски, Археологически и Природонаучен също ще работят на Националния празник.

***

Видин

В 10:00 ч. пред паметника на загиналите румънски воини в Руско-турската освободителна война в село Иново , в 11:00 ч.- пред паметника на площад "Бдинци“ в гр. Видин , и към 11:30 ч. пред паметника на опълченците срещу Драматичния театър – по повод Националния празник на България ще бъдат поднесени венци и цветя.

***

Русе

От 10 часа пред сградата на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура ще започне празничното шествие, в което ще участват ученици от всички общински училища. В 11 часа пред Паметника на Свободата по традиция ще се проведе тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя. От 12 часа пред сградата на Общината ще стартира празничната хоротека, организирана от Фолклорен танцов клуб "Родолюбец“. На нея всички любители на народните танци ще могат да се включат в най-дългото хоро. От 18 часа в Голямата зала на Доходно здание е концерт-спектакълът "От векове за векове" на децата от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом –Русе.