***

Мадрид.

На 28 и 29 април президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години.

***

София.

От 10.00 часа ще стартира онлайн събитие организирано от екологично сдружение "За Земята“, WWF България и научнопопулярната платформа "Климатека“. То е второ от серия събития за журналисти, които са посветени на Европейска зелена сделка, Националния план за възстановяване и устойчивост и други. Събитието ще се проведе онлайн, в рамките на 90 минути, като лекторите ще представят данни, коментари и анализи и след всяка тема е предвидено време за дискусия и всеки един от вас ще може да зададе въпроси си.

***

София.

От 10.00 часа в парк "Заимов" до Театър "София" Българско дружество за защита на птиците ще проведе на открит урок за разпознаване на птици. Урокът е част от кампанията "Ние броим врабчетата" и ще представи по достъпен и популярен начин как участниците да разпознаят отделните видове врабчета, да ги преброят и да регистрират резултатите си на vrabcheta.bg.

***

София.

От 10.00 часа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще открие учебен автоцентър "Макгахан“ и "Водородно училище за зелено бъдеще“ в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан“ в столицата. Гост на събитието ще бъде и вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

***

София.

От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на новоучредената политическа партия "Развитие“, на която ще бъде представена новата политическа формация.

***

София.

От 10.30 до 12.00 часа в залата на Театър-лаборатория "Алма алтер“ Софийски университет "Свети Климент Охридски“ Национална мрежа за децата представя своя годишен доклад "Бележник 2022: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"

***

София.

От 11.00 часа в Културен Център Г8 в София ще се проведе дискусия със заглавие "Женски труд и миграция в условия на кризи", организирана от сдружение ЛевФем. Събитието, случващо се в навечерието на Международния ден на труда и работническата солидарност 1 май, ще разгледа условията на труд на работнички мигрантки в България, особено в контекста на настоящата бежанска вълна, породена от войната в Украйна. Техните ситуации ще бъдат обвързани и с условията на труд на български мигрантки в чужбина. Дискусията цели да задълбочи общественото разбиране по теми като трудова експлоатация, полови неравенства и антимигрантски настроения.

***

София.

От 11.30 часа Центърът и Фондация "Фридрих Еберт“ ще бъдат домакини на кръгла маса на тема "Политиките за нисковъглероден преход на българската енергетика“, която ще се проведе в Балната зала на хотел "Интерконтинентал“.

***

София.

От 12.00 часа КНСБ по традиция ще отбележи Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. В 12.00 часа ще се състои поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ в София.

В 12.40 часа ще започне пресконференция в зала "Европа", етаж 2, и ще бъдат връчени наградите "Прометея" (годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд).

***

София.

От 12.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Първи празник на накита в с. Петрич, община Златица".

***

София.

От 13.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Правителството срещу превозвачите - лъжи и истини. Обявяване на нов общонационален протест. Искане на оставки".

Участници: АЕБТРИ - Георги Петърнейчев; Българско обединение на шофьорите - Христо Радков; Европейски транспортен клъстер - Йоана Лалова; Конфедерация на автобусните превозвачи - Магдалена Милтенова; Камара на автобусните превозвачи - Васил Пиронков; Камара на автомобилните превозвачи в България - Димитър Димитров; Съюз на международните превозвачи - Йордан Арабаджиев.

***

София.

От 13.00 часа ще се проведе пресконференция на ПП АБВ, в централата на партията на улица "Врабча“ 23.

***

София.

От 14.00 часа в Националния дом на науката и техниката, София, ул. Раковски 108 в зала 3 ще се проведе събитие в хибридна форма на "Водороден форум 2022“, на тема: "Електромобилност и водородни технологии“.

***

София.

Oт 18:30 часа в Националния политехнически музей ще се проведе тематична вечер, посветена на големия български художник Никола Танев.

***

София.

В дните 28 и 29 април от 11.00 часа до 14.00 часа деца и юноши (до 18 годишна възраст) със съмнение за имунен дефицит ще бъдат консултирани безплатно и без направления от педиатър и клиничен имунолог в Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки, след предварително записване на тел. 0877 570898.

***

София.

От 19:00 часа в подкуполното пространство на Ларгото за премиера на книгата “Някъде все още има слънце". Събитието се провежда съвместно с организация на евреите в България "Шалом“.

***

София.

От 20.00 часа в кино Одеон - бул. "Патриарх Евтимий 1“ ще се проведе Ден на Унгарския филм: Времето спира.

***

Благоевград.

От 11.00 часа в зала "22-ри Септември“ на община Благоевград ще се проведе пресконференция на Радослав Тасков-председател на Общински съвет Благоевград.

***

Благоевград.

От 12.15 часа в зала "22 септември“ в община Благоевград кметът на Благоевград Илко Стоянов ще даде пресконференция по актуални теми, свързани с града.

***

Благоевград.

От 18.00 часа в Библиоклуба на РБ "Д. Талев“ ще бъде представена нова книга "Съвременни мотивационни техники в мениджмънта" от проф. д-р Валентин Василев.

***

Бургас.

От 11.00 часа в Гранд хотел и СПА "Приморец" . проекта “Капитал Градове" ще проведе Среща на бизнеса в Бургас и региона.

***

Варна.

От 9.30 часа Висше училище по мениджмънт (ВУМ) организира Международна конференция, която ще разгледа традициите в производството на селскостопански храни и продукти на 5 черноморски страни и съответно, ще обсъди потенциала им за осигуряване на местен и регионален подем. Форумът ще се проведе на 28 април (четвъртък) в конферентната зала на ВУМ (гр. Варна, ул. Оборище 13А, ет. 4.

***

Варна.

От 11.00 часа в Юнашки салон –Варна, бул. “Христо Ботев"1, ще се проведе пролетна трудова борса, която ще открие Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика в присъствието на Благомир Коцев, областен управител на Варна.

***

Варна.

От 17.00 часа ще се проведе следвеликденско почистване в района около православния храм "Света Петка“ във Варна, ул. "Г. С. Раковски“ 36, както и всички пространства пред офиси, заведения и магазини наоколо. Това е третата акция на инициативата "Предай нататък!“ от проекта "Граждани на квартала“ на независимото сдружение "Български експерти за регионално развитие“.

***

Видин.

От 11:00 ч. в залата на Общински съвет - Видин ще се проведат обществени обсъждания на Проект на Общинска стратегия за личностно развитие на децата и учениците в Община Видин (2022 - 2024); Проект на годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Видин за 2022 година; Проект на Общинска програма за закрила на детето за 2022 г.; Проект на годишна програма за развитието на туризма на територията на Община Видин за 2022 година.

***

Видин.

От 13.00 часа ще бъде проведена Пресконференция в началото на ІI-ри етап от изпълнението на проект: № BG16M1OP002-5.003-0007 "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020 г.

***

Габрово.

От 9.00 до 16.00 часа Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и Дирекция "Инспекция по труда" със седалище Габрово ще проведат, съвместна открита приемна за здравословните и безопасни условията на труд в региона.

***

Добрич.

От 11.00 до 16.00 часа на площад "Свобода“ в Добрич ще се проведе Панорама на средните училища.

***

Пловдив.

От 14.00 часа, пред централния портал на Либхер се организира синдикален протест, в знак на солидарност с работниците, дръзнали да потърсят правата си и да поискат увеличение на работните си заплати.

***

Пловдив.

От 17.30 часа в Народна библиотека "Иван Вазов" ще се проведе литературно четене и изложба към проекта "Да се чуем".

***

Русе.

От 18.00 часа в Регионален исторически музей – Русе, в зала "Княз Александър I“

археологът Светлана Великова ще представи резултатите от теренните проучвания на Средновековен град Червен, осъществени през изминалата 2021 година.

***

Сандански.

От 20.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележи заедно с жителите и гостите на Сандански празника на града.

***

Сливен.

От 10.00 часа в зала "Графити“ в Хотел "Национал Палас“ ще се състои официалното откриване на Националната среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от българските общини. На него ще присъстват ресорните зам.-кметове Камен Костов и Стоян Марков.

***

Стара Загора.

В парк "Пети октомври“ ще се проведе Общинския кръг на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ в Стара Загора. Ученици от VI и VII клас ще премерят сили в два кръга.