***

София.

За 17-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв! Спасете живот сега!". Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерство на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

Временните пунктове за кръводаряване в София ще работят от 9:00 до 13:00 часа в непосредствена близост до столичните православни храмове:

“Свети Седмочисленици" – в 6-о ОУ “Граф Игнатиев", ул. “6 септември" № 16;

“Света Неделя" – в Богословския факултет;

“Покров Богородичен" (зад хотел “Родина") – в енорийския център на църквата, ул. “Георги Делчев – Зографина" № 2;

"Рождество Христово“ (жк. Младост 3) – в енорийския център при храма

***

София.

Изложбата Икебана за Цветница ще се проведе до 17 април в Триъгълна кула на Сердика, бул. "Княгиня Мария Луиза“ № 16, София. След дългия студ, най-после пролетта дойде и всичко разцъфна. В Япония цъфтят сакурите, и всички им се възхищават, а ние си имаме Цветница - празника на цветята и всички с имена на цветя.

***

София.

От 11.00 часа в София ще бъде даден старт велопоход "Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия . Тази година социално-спортното събитие ще премине под надслов " Достъп за Всеки!“

***

Бургас

От 11.00 часа на площад "Тройката“ ще се проведе мащабен концерт с над 20 изявени фолклорни състава, които ще подарят на жителите и гостите на града незабравими емоции и спиращи дъха български хорà от всички фолклорни области на България.

***

Варна.

От 11.00 часа във Фестивалния и конгресен център малки танцьори и музиканти от НУИ "Добри Христов“ ще донесат пролетта с най-хубавите творби на класиката, фолклора и филмовата музика.

***

Велико Търново.

От 13.00 часа в католическата църква "Св. св. Кирил и Методий" ще се състои Великденски концерт на Първи български хор "Янко Мустаков", част от Националната инициатива на Български хоров съюз "България пее" . Диригент Елизабет Людмилова, корепетитор Корнелия Чекелева, акомпанятор Боряна Петкова.

***

Видин.

От 8:00 часа ще се проведе Утреня и Божествена света Литургия в Катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ и във всички храмове на гр. Видин

11:00 ч. - Литийно шествие от храма до площад "Бдинци“

11:30 ч. - Празничен концерт на Народно читалище "Цвят 1870“, открита сцена в Крайдунавския парк

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ и храм "Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

***

Пловдив.

От 9.00 часа в митрополитския храм "Св. вмца Марина Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска Златоустова света Литургия, от 9.00 часа . Вечерта от 19.00 часа започва отслужването на Последование на Жениха.

***

Стара Загора.

От 9.30 часа в катедрален храм “Св. Николай“, гр. Стара Загора ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия. Последование на Жениха - катедрален храм “Св. Николай", гр. Стара Загора - 19.00 часа.