С тържествена церемония по полагане на венец на Паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия герои започна официалното посещение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Грузия. Паметникът в центъра на столицата Тбилиси е изграден от хиляди мраморни плочки, на които са изписани имената на националните грузински герои, съобщават от пресцентъра на парламента.

След това българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, беше посрещната в сградата на грузинския парламент, където ще разговаря с неговия председател Шалва Папуашвили.

Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог, включително и на ниво парламентарни комисии, се очаква да бъде сред темите, които ще обсъдят на срещата председателите на двете законодателни институции. Европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и необходимите действия за покриване на критериите за членство на страната също ще бъдат сред дискутираните въпроси.

По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация ще разговарят с грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

В рамките на визитата българската делегация ще посети мисията за наблюдение на ЕС на окупационната линия при село Одзиси.

В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ "Продължаваме промяната“), Йордан Тодоров (ПГ "Възраждане“), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ "БСП за България“) и председателят на ПГ на "Има такъв народ“ Тошко Йорданов.