Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри научно-практическа конференция, посветена на 70-ата годишнина от влизането в сила на Закона за собствеността, съобщиха от Народното събрание. Форумът, който беше организиран на 12 април 2022 г. от Висшия адвокатски съвет със съдействието на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев“, е под патронажа на председателя на парламента.

Никола Минчев изрази благодарност за инициативата на Висшия адвокатски съвет да събере представители на академичния свят, върховни съдии, съдии от Конституционния съд, адвокати и нормотворци, за да обсъдят непреходни правни проблеми, свързани с правото на собственост. За нас юристите изглежда аксиоматично, че правото на собственост е изградено от три правомощия: владение, ползване и разпореждане, посочи той и уточни, че няма свободен човек без право на неприкосновена собственост. В исторически план има много примери, в които нетърпимостта към свободата на индивида винаги се насочва срещу собствеността и това не е случайно, защото тъкмо там - в собствеността, е основата на индивидуалната свобода, подчерта председателят на Народното събрание.

Смятам, че тази конференция е в рамките на борбата за правото, за изграждането и поддържането на правовия ред в държавата ни, заяви Никола Минчев. Отговорността на народните представители е голяма - дължим прозрачен и предвидим законодателен процес, чийто резултат да бъдат закони, които са ясни и еднакво приложими за всички правни субекти, посочи той. За изпълнението на тази задача законодателят трябва да познава добре обществените и правните проблеми - през погледа на гражданите и на правните професии, добави председателят на парламента.

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев изрази увереност, че участниците в конференцията ще успеят да извършат разностранен и комплексен анализ на регулираната от Закона за собствеността материя. Вярвам, че през изминалите 70 години законът изпълни своя замисъл и не се нуждаем от приемането на изцяло нов, а трябва да се търси усъвършенстване и доразвиване на заложените в действащия закон принципи и правила, подчерта Милен Матеев. Според него промените трябва да се правят с висока степен на отговорност и уважение към наложилите се принципи и само ако ще допринесат за по-висока степен на защита на правата на гражданите и за справедливост при уреждане на обществените отношения и гражданския оборот.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев изрази благодарност към Народното събрание и лично към председателя на парламента за възможността точно в парламента да бъде организирана конференция по повод 70 години от влизането в сила на Закона за собствеността. Надявам се да успеем да разгледаме темата за собствеността във всичките й измерения от римското право до днес, както и през годините на действие на Закона за собствеността, добави той.

В центъра на съвременната правна система и цивилизация са правните институти – собствеността и държавата, от техния баланс зависи просперитета на всяко общество, защото разумният баланс между границите на собствеността и границите на държавността отразяват баланса между частния и индивидуалния интерес и интереса да живеем заедно по най-добрия възможен начин, подчерта при откриването на конференцията заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова. Законът за собствеността е уникален, защото е приет в период на масова национализация, действа по време на целия период на съществуване на социалистическата държава, доживя възстановяването на собствеността и раздържавяването на собствеността чрез приватизацията, посочи тя. Задачата ни днес е да отбележим как законът изпълни целите, заложени от неговите създатели, и има ли нужда от промяна на Закона за собствеността, посочи тя.

В научно-практическата конференция "70 години закон за собствеността: има ли нужда от промяна?“ участват представители на академичните среди, съдии от Конституционния съд и от върховните съдилища, адвокати, преподаватели и народни представители.