Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров и Снежана Апостолова – заместник-председател на Комисията по туризъм са на работно посещение в Германия заедно с министъра на туризма Христо Проданов.

Визитата се осъществява с активното сътрудничество и символично домакинство на Германо-Българската индустриално-търговска камара. В рамките на деня Илин Димитров провежда редица срещи с представители на местния бизнес.

В Българското посолство в Берлин официалните гости проведоха среща с г-жа Гьорц-Майснер, президент на Германската СПА асоциация.

С оглед на тясното сътрудничество между Германия и България, в лицето на Българския съюз по балнеология и СПА, както и значението на този сегмент за двете държави, темата беше сред важните акценти от посещението. В разговорите бе поставен фокус върху задълбочаване на работата между здравните системи, особено в светлината на превенцията и рехабилитацията след пандемията от COVID-19.

Над 350 спа и здравни курорти в Германия са на разположение за специални медицински терапии. Те са известни със своята компетентност, традиции и иновативност в прилагането на терапии в атрактивна и благоприятна за здравето среда във всички области на региона.

Здравните услуги са много популярни. Класическите мерки за подкрепа и рехабилитация при лечение включват дейности, ориентирани към уелнес. Теми като развлечения, физически упражнения и управление на стреса също присъстват. А за да е успешен един СПА курорт, далеч от големите градове могат да се видят велоалеи и туристически пътеки сред красивата природа и чистия въздух.

Вечерта ще се състои среща-разговор със сектора – с представители на немската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранденбург (DEHOGA Brandenburg), както и с други браншови асоциации.

Основната грижа на DEHOGA Brandenburg е да насърчава предприемаческия успех чрез своите дейности, да помага за осигуряване на работни места, да повишава качеството на живот, туристическата привлекателност и гостоприемството в провинция Бранденбург.

Със своите около 1200 членове асоциацията представлява целия спектър от индустрията на хотелиерството - от кафенета и кръчми до ресторанти, къщи за гости, хотели, обществено хранене, гурме ресторанти и луксозни хотели. По този начин асоциацията създава силна индустрия, която с около 6 000 компании, около 1 милиард евро продажби, 28 000 служители и около 3 500 стажанти формира основата на икономиката на Бранденбург.

В Берлин председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров се срещна с Яна Шимке, депутат и председател на комисията по туризъм в Бундестага, за да обсъдят въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и задълбочаването на връзките в сферата на туризма между България и Германия.

Илин Димитров е на работно посещение заедно с министъра на туризма Христо Проданов и Снежана Апостолова – народен представител и заместник-председател на Комисията по туризъм.

Ето какво каза след срещата председателят на Комисия по туризъм в българския парламент: "С г-жа Шимке имаме сходни виждания за силната връзка между образование и туризъм. Поканих я през есента да ни посети. Хубавата новина е, че ще дойде с представители на немските здравни каси и това е поредна стъпка в посока удължаване на сезона и активиране на здравния туризъм.“

Според Шимке след две години на пандемия, спад в продажбите и загуба на служители в индустрията на хотелиерството, гастрономията и много други компании от туристическата индустрия, задачата да оглавиш парламентарна комисия по туризъм носи специална отговорност, а целта е индустрията да бъде подкрепена чрез добри парламентарни инициативи.

В срещата беше поставен специален акцент върху развитието на устойчив туризъм, бяха обсъдени инициативите, които предприема федералното правителство в тази посока.

Текущите предизвикателства и възстановяването на сектора след продължилата повече от две години пандемия от COVID-19 бяха също сред основните акценти на разговорите.

Туризмът е важен отрасъл на икономиката за Германия, който дава прехрана на около три милиона души. Близо четири процента от БВП на федералната държава могат да бъдат приписани на хотелско настаняване, посещения в ресторанти или туристически компании, които олицетворяват гостоприемството в Германия.

Комисията по туризъм на германския Бундестаг е една от 25-те постоянни парламентарни комисии, създадена за първи път през 1998 г. Състои се от 19 членове от всички фракции и се занимава с въпросите, свързани с туризма, като подобряване на общите условия за туризъм, ефектите от недостига на квалифицирани работници върху индустрията и особеностите на селските райони. В комисията се разглеждат и въпроси, свързани с туризма в областта на инфраструктурата, трудовото право и много други.

По време на визитата си в Германия, утре българските представители ще се срещнат и с Клаудия Мюлер, комисар по туризма на Федералното правителство и депутат в германския парламент.