Развитието на ядрените технологии в България има една много сериозна, вече 70-годишна история, като страната ни е съучредител и пълноправен член на Международната агенция за атомна енергия – организация, която да координира усилията на човечеството в посока използването на ядрената енергия за мирни цели. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Българското ядрено дружество доц. д-р Младен Митев.

"България по това време е била от малкото държави, които са успели да овладеят и да използват за благото на своето общество енергията на атомното ядро – една огромна енергия, която има много широк спектър на приложения в изключително много области,“ обясни той и добави, че ядрената индустрия включва различни измервателни уреди, има изключително голямо приложение в медицината, като дори в съвремието се наблюдава един много сериозен бум на ядрените методи в медицината.

По думите му най-мощният енергоизточник, който човечеството има, е ядрената енергия, където от едни много малки обеми се произвежда огромна енергия. Пътят на човечеството като цяло е към все по-мощни и мощни енергии, затова че и ядрените технологии са бъдещето, подчерта Младен Митев.

За развитието на ядрената област движещи сили са индустрията като един от големите потребители на ядрена енергия са академичното образование и не на последно място политиците, тъй като ядрената енергетика дава една стабилност на българската икономика. Според експерта за изграждането на една стабилна и устойчива ядрена енергетика трябва да има в политическите действия основно смелост и решимост, тъй като това са дългосрочни проекти, за които трябват смели политически решения и визионерска политика, насочена в един хоризонт от порядъка на половин-един век.

 

Тъй като ядрената индустрия сама по себе се е икономически изключително ефективна, основните инвестиции, от които се нуждае, са насочени основно към развитие на безопасността и повишаване на управляемостта на индустрията, т.е. да могат да следват нуждите на индустриалните потребители, като освен това инвестиции трябват и в кадрите. "Българската държава показва желание за такива инвестиции в човешкия фактор за ядрената енергетика със създаването на защитени учебни програми във висшето образование по специалностите, които имат отношение към ядрената енергетика, с развитието на национални програми и изобщо канализирането и на научните изследвания в ядрената област,“ разказа още той.