С обявяването на ядрените централи за обекти от национално значение държавата показва ясна ангажираност за развитието на ядрената енергетика. Съществуващите централи и площадки ще се радват на изключително облекчен административен режим за по-нататъшното им реализиране. Това каза председателят на Българското ядрено дружество доц. д-р Младен Митев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му приетите от Народното събрание промени в Закона за безопасното използване на ядрена енергия (ЗБИЯЕ) показват дългосрочна визия на българските политици, която е изненадваща в настоящата нестабилна политическа обстановка. "Аз смятам, че българските политици са осъзнали, че без ядрена енергия България не може да посрещне ангажиментите си по Зелената сделка. Както и да се развият нещата от политическа гледна точка, този път е ясно избран и ще бъде следван, независимо какво ще се случи на следващите и по-следващите избори“, коментира доц. Митев

Около 1/3 от електропроизводството в България в момента идва от съществуващите ядрени мощности. Съвременната ядрена енергетика е изключително безопасен и в същото време зелен нискоемисионен инструмент за производство на ядрена енергия, отбеляза той.

В следващите години трябва да започне изграждането на Седми и Осми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй“. В по-дългосрочен план на страната ще са необходими поне още два енергоблока с най-малко 1000 мегавата електрическа мощност, обясни експертът.

Предстои да бъдат дискутирани и новите технологии за производство на енергия чрез ядрено делене. "Такава технология са съществуващите в момента реактори от поколение III+, каквито България се ангажира да изгражда през последните години, както и новонастъпващите малки модулни реактори, които имат по-локален ефект, но за сметка на това значително по-широк спектър на приложение“, обясни доц. Младен Митев.

Замяната на руското ядрено гориво с американско от "Уестингхаус“ по думите му е неизбежен процес на диверсификация. "Самият факт, че Агенцията за ядрено регулиране е одобрила подобен ход, показва, че нашият регулатор няма съмнения относно безопасността на зареждането на гориво от друг производител в съветските ядрени реактори, които в момента експлоатираме“, коментира председателят на Българското ядрено дружество.