Правителството взе решение да закупи допълнително 1 100 000 тона пшеница. Това съобщи на брифинг, след заседанието на Министерски съвет на вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предаде репортер на Радио "Фокус“. По думите на вицепремиера в България към момента има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 тона от тях са в резерва. "В момента имаме складови бази за 14 млн. тона пшеница така, че проблеми със складовата база няма. Дори и новата реколта, която е между 7 и 8 млн.тона може да бъде прибрана“, каза министър Василев.

По думите му решението е взето, парите са отпуснати към Министерството на земеделието и те могат да пристъпят към закупуването на пшеница, която е не само за хляб, а също така и за целите на фуражи. Има отпуснати пари за слънчоглед и за царевица. Целта е да се подсигури не само хлебната пшеница и хлебните продукти, изхранване на населението, но да се подсигурят и фуражите за животновъдството. Общата сума е в размер на 1 млрд. и 100 млн. лева.

Вицепремиерът коментира, че към момента няма забрана за износ на пшеница. Вървят проверки, които да установят дали всичко е документирано. Вицепремиерът заяви, че е много важно това, че има опити за спекулиране с цените на слънчогледа и олиото.