Със свое решение правителството утвърди класификация на областите на политики/функционалните области и бюджетните програми от компетентността и отговорността на съответния първостепенен разпоредител е бюджет, чийто бюджет се включва в държавния бюджет, с изключение на първостепенните разпоредители с бюджет по бюджетите на Народното събрание и на съдебната власт, за периода 2022-2025 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмната класификация обхваща всички първостепенни разпоредители е бюджет, определени да прилагат програмен формат на бюджет както с чл. 18, ал. 2 от Закона за публичните финанси, така и с решението на Министерския съвет за бюджетната процедура за съответната година.

Целта на предлагания проект на акт е свързана с поддържането на актуална класификация на областите на политики/функционалните области и бюджетните програми на определените да прилагат програмен формат на бюджет първостепенни разпоредители с бюджет, на база на която да се разработват бюджетните прогнози и проектобюджетите за съответния период в рамките на мандата на правителството.

Очакваните резултати от прилагането на акта са свързани със създаване на устойчива рамка за стратегическо планиране и бюджетиране за периода, обхващащ мандата на правителството, с което се създават условия за повишаване на прозрачността и отчетността при управлението на публичните средства.