Правителството се разпореди с имоти, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на два имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на село Събрано, община Нова Загора, област Сливен. Това ще позволи реализацията на национален обект "Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, позиция 2 "Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за жп участък Пловдив - Бургас“, подобект 16. По решение на правителството се променя статутът на имот, ползван от Окръжна прокуратура гр. Бургас за нуждите на Териториално - отделение гр. Айтос към Районна прокуратура - Бургас. От частна държавна той става публична държавна собственост. Имотът се намира на ул. ..Богориди" № 2 в гр. Айтос и представлява трети етаж от пететажна сграда, със застроена площ 215 кв. м



Правителството одобри изплащането на 1 500 евро обезщетение по едностранна декларация по дело пред ЕСПЧ. Оплакването на жалбоподателя, че е бил наказан два пъти за едно и също престъпно деяние е проблематично в светлината на чл. 4 от Протокол № 7 и практиката на ЕСПЧ. Вземайки предвид практиката на Европейския съд по правата на човека по сходни дела, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.



Министерският съвет оттегли предложение до Народното събрание за даване на съгласие за увеличаване дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка. Със свое решение правителството оттегли предложението до Народното събрание за даване на съгласие за увеличаване дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г. Страните-членки на МИБ са Република България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.



Със свое решение Министерският съвет одобри и предложи на Народното събрание за ратифициране Споразумение за извършване на Икономически преглед на Република България между правителството на Република България и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Изготвянето на Икономически преглед на страната ни е задължителна стъпка за членството на България в ОИСР. В него ще бъде отчетен напредъкът по направените препоръки от предходния преглед, извършен в периода 2019 - 2021 г. Целта на прегледите на ОИСР е да се установи състоянието на икономиката, финансовата система и на политиките в различните сфери, в рамките на които държавите, желаещи да се присъединят към Организацията, следва да докажат, че се придържат към общите й принципи.



Променя се списъкът на административните органи, които възлагат системна интеграция на "Информационно обслужване“ АД.

Министерството на транспорта и съобщенията и второстепенните разпоредители към него АИ "Морска администрация“, ИА "Железопътна администрация“, ИА "Автомобилна администрация“ и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация“ се изключват от административните органи, които при изпълнението на своите функции, свързани с дейности по системна интеграция, възлагат изпълнението на "Информационно обслужване“ АД. Решението не изключва "Информационно обслужване“ АД от участието във всяка възможна процедура, която ще бъде обявена от министерството и неговите второстепенни разпоредители с бюджет.



Министерският съвет одобри позицията на България за участие в неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, на 10-11 март 2022 г., която ще се проведе във Версай, Франция. Основна тема на дискусията между лидерите ще бъде "Европейския модел за растеж и инвестиции за 2030 г.“ България подкрепя усилията за постигането на една по-устойчива, конкурентна и автономна Европа. В дневния ред на срещата са включени и темите отбрана и енергетика, както и отговорите, които да бъдат предложени в тези области в контекста на новата европейска среда за сигурност. Очаква се лидерите да обсъдят и развитието на ситуацията в Украйна.