Правителството прие решение за предоставяне на три броя имоти-публична държавна собственост, представляващи част от язовир "Кирянов гьол“, за управление, на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири"(ДПУСЯ), съобщиха от Министерски съвет. Това решение ще доведе до осигуряване на оперативната надеждност на язовира, по отношение на баланса на водните ресурси и на адекватността на съоръжението. С друго решение на правителството община Малко Търново получава собствеността върху имоти - частна държавна собственост в с. Звездец. Те представляват 15 апартамента, разположени на първите етажи във военни блокове № 11 и 12 в кв. 19, № 13 в кв. 18 и № 14, 15 и 16 в кв. 17 по плана на с. Звездец, заедно с прилежащите им мазета, тавански помещения и идеални части от общите части от сградите. Община Малко Търново ще ги използва за социални дейности, свързани с настаняване на картотекирани граждани с установени жилищни нужди. Имотите, управлявани към момента от областния управител на Бургас, са с отпаднала необходимост за областната администрация и Министерството на отбраната.

Правителството предоставя на община Русе правото на собственост върху имот - частна държавна собственост. Двуетажната сграда с площ от 213 кв. м. се намира в Русе на ул. "Рига“ №1. Имотът е необходим за нуждите на Средно училище с преподаване на немски език (СУПНЕ) "Фридрих Шилер“, за разширяване на учебната база. След преустройство и ремонт сградата ще осигури нормалното протичане на учебния процес, като учениците могат да преминат от двусменен към едносменен режим на обучение. С решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост, за изграждане на обект "Модернизация на железопътен участък гара София - гара Волуяк“, част от проект "Развитие на железопътен възел София“ от проектен км 1+061 до проектен км 8+409“. Имотите се намират в землището на село Волуяк и в софийските райони "Надежда“, "Връбница“ и "Люлин“. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, се осигуряват съгласно Споразумение INEA/CEF/TRAN/M2014/1048666 по линия на Механизма за свързване на Европа - сектор "Транспорт“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството одобри допълнителни трансфери към общините за компенсиране на намалени приходи от данъка върху таксиметровите превози. Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 3,8 млн. лв. по бюджетите на общините за 2022 г. Целта е да се компенсират намалените приходи от данъка върху таксиметровия превоз на пътници.

Постановлението е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Правителството одобри проект на Споразумение между Република България и Румъния за създаването на ГКПП Русе-Гюргево - ферибот. Граничният пункт ще обслужва пътниците и моторните превозни средства, превозвани с кораби между градовете Русе и Гюргево.

Откриването на пункта ще създаде условия за възобновяване дейността на фериботната линия Русе - Гюргево. Това ще спомогне за преодоляване на затрудненията на трансграничните превози на пътници и товари между България и Румъния и значително ще облекчи трафика на българо-румънската граница.

Възобновяването дейността на фериботната линия беше договорено на 28 януари 2022 г. в Русе по време на среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие“ за 2022 г. в размер до 32 млн. лв.

Средствата се отпускат за подпомагане на земеделски стопани - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз.

Кабинетът прие промени в Постановление № 454 на Министерския съвет от 2021 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2021 г.

С Решение С(2022)1796 от 17.03.2022 г. по дело SA. 100321 (2022/N) Европейската комисия одобри държавна помощ за предоставяне на безвъзмездни финансови средства в размер до 60 млн. лв., която се отпуска на въздушните превозвачи с оперативен лиценз на превозвач от Общността с разрешение за превоз на пътници, издаден от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“. С промените в постановлението се приемат условията и реда за предоставяне на определените безвъзмездни финансови средства на въздушните превозвачи. Целта е да бъдат подпомогнати българските въздушни превозвачи, които се нуждаят от ликвидност за справяне с последиците от пандемията от COVID 19.

Средствата се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г., както и непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Кабинетът прие министърът на транспорта и съобщенията да одобри образеца на заявление за кандидатстване и да определи реда за подаване, разглеждане и преценка за допустимост на заявленията за кандидатстване за получаване на безвъзмездни средства, включително коефициента за редукция, еднакво и обективно приложим за всяко едно предприятие, в случай че общият размер на безвъзмездни средства, които имат право да получат всички предприятия, надхвърля общия размер от 60 млн. лв.