Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 година в размер 1,1 млрд. лева, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Одобрени са промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1,1 млрд. лв. за увеличаване на капитала на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала "Сортови семена-Елит“ ЕАД - София. Средствата са предназначени за обезпечаване на продоволствената сигурност в страната чрез намеса на държавата на пазара на зърно.

Ограничения на числеността на персонала в кабинет на министър се въвеждат с приетите днес от Министерския съвет изменения и допълнения в Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията. Въвежда се рамка за щатните бройки в политическите кабинети на министрите - не повече от 17 и не по-малко от 8 - съветници, експерти и технически сътрудници. Измененията са в съответствие с целите и приоритетите за оптимизация на администрацията, заложени в Споразумението за съвместно управление на страната 2021 - 2025 г., и няма да нарушат действащия административен борд на числеността на персонала.

С приетите промени се ограничава възможността за необосновано нарастване на числеността на политическите кабинети на министрите. Потенциалният ефект е намаляване на числеността на министерствата с до 100 щатни бройки.Във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 13.12.2021 г. за приемане на нова структура на Министерския съвет на Република България, е констатирана необходимост от извършването на промени в нормативната уредба, регламентираща управлението на средствата от ЕС. Въведените изменения предвиждат актуализация на Съвета за координация при управлението на средствата от Европейски съюз във връзка с прехвърляне на функции, свързани с управлението и изпълнението на средствата от ЕС, между министерствата и наличието на новосъздадени такива, както и прецизиране на наименованията на министерствата в съответните нормативни актове.

Министерският съвет прие Постановление за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г. в срока, определен в Закона за публичните финанси - до един месец след обнародването на годишния закон за държавния бюджет. С постановлението се определят конкретни задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на съответните им бюджети. Конкретизират се и показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет в рамките на утвърдените с годишния закон за държавния бюджет разходи по области на политики/функционални области и бюджетни програми. С постановлението се регламентира идентифицирането на икономии на разходи и/или трансфери по съответните бюджети от страна на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и резервирането на средства за финансиране на дейности, свързани с превенцията на разпространението на COVID-19, лечението на заразените лица или ограничаване на последствията от COVID-19, както и с оказването на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последствията от военните действия срещу Украйна. Процедурите за отпускане и разходване на планираните средства в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., които се регламентират в постановлението, подпомагат създаването на добра организация и осигуряването на условия за прозрачност на изпълнението на държавния бюджет. Постановлението за изпълнението на държавния бюджет съдейства за ефективно и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за запазване на устойчивостта при изпълнението на държавните функции и осъществяване на основните дейности, финансирани от държавния бюджет.

Правителството одобри промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 година, одобрена с Решение № 42 на Министерския съвет от 2022 година. С промените се осигурява съгласуваност на параметрите в Актуализираната средносрочна прогноза за периода 2022-2024 година с приетите от Народното събрание бюджетни закони за 2022 година (Закон за държавния бюджет на Република България, Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса), както и с промените в данъчните закони. Промените в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022- 2024 година са направени въз основа на изискванията на Закона за публичните финанси като важен елемент на доброто управление на публичните финанси. С приемането на тези промени се цели повишаване на прозрачността на бюджетния процес и на качеството на информацията, съдържаща се в бюджетните документи, и постигане на предсказуема средносрочна рамка, осигуряваща предвидима инвестиционна и стопанска среда, която да благоприятства генерирането на устойчив икономически растеж, както и по-ефективно разпределение и управление на ресурсите при изпълнение на поставените фискални цели.Привеждането на бюджетните показатели на първостепенните разпоредители с бюджет за периода 2022-2024 година в съответствие с параметрите на приетите от Народното събрание бюджетни закони за 2022 година ще осигури актуализирана база, която е необходима на първостепенните разпоредители е бюджет за реалистично планиране на средносрочните им бюджетни прогнози за следващия период 2023-2025 година.

Министерският съвет прие постановление, с което се изменя ПМС № 328 от 30 ноември 2016 г. за одобряване на промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 г. за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания“ - ЕАД (НЕК ЕАД), съгласно решение по арбитражно дело ICC CASE 18086/GZ/MHM и решение, с което се изменя РМС № 1024 от 30 ноември 2016 година за определяне на условията за предоставяне и възстановяване на възмездна финансова помощ на "Национална електрическа компания“ ЕАД, и за одобряване на проект за споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД, за предоставяне на помощта. С приетите актове и предвид отчетените добри финансови резултати на НЕК ЕАД, се осигурява възможността за ускорено възстановяване, в срок до 31 март 2022 г. вместо декември 2023 г., на предоставените 1 176 660 837 лв. (601 617 133 евро) възмездна финансова помощ на дружеството, за изплащане на присъдените суми по Арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM между "Национална електрическа компания“ - ЕАД, и "Атомстройекспорт“ АД. Така посочената сума ще бъде възстановена по бюджета на Министерството на енергетиката в рамките на текущата бюджетна родина.

Министерският съвет измени утвърдените с Решение № 51 от 2022 г. нормативи за час програма на Българската национална телевизия и Българското национално радио за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми. Нормативите за БНТ за час програма от 1 януари до 31 март са 2 118 лв., а от 1 април - 2 127 лева. За БНР от 1 януари до 31 март са 527 лв., а от 1 април - 528 лева. Размерите на нормативите за час програма са съобразени с определените с чл. 49, т. 1 и т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. бюджетни взаимоотношения на обществените медии с централния бюджет за 2022 г. и е предложения от БНТ и БНР обем/часове телевизионна програма и радиопрограма, съгласно издадените от Съвета за електронни медии лицензни за доставяне, съответно на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга. Определянето на нормативи за час програма на обществените медии за два периода в годината се влияе от основните допускания за политиката по доходите, заложена в Бюджет 2022 г., а именно увеличение на размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. и на максималния осигурителен доход от 3 000 лв. на 3 400 лв. от 1 април 2022 година.