С Решение на Министерския съвет беше приета Шестмесечна програма с приоритетните за Република България теми и досиета по време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2022 г.). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата е оперативен документ, чиято цел е да насочи усилията на българската страна към отстояване на националните интереси и позиции по важните за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на ЕС по време на шестте месеца на новото Председателство.

Тя включва конкретните теми/досиета и целите, които си поставяме по тях в различните формати на Съвета на Европейския съюз в областите "Общи въпроси“, "Икономически и финансови въпроси", "Правосъдие и вътрешни работи", "Земеделие и рибарство", "Транспорт, телекомуникации и енергетика", "Социална политика, заетост и здравеопазване", "Конкурентоспособност“ и "Околна среда".

В документа са включени общо 61 законодателни досиета и теми, които ще бъдат приоритетни за страната ни през следващите 6 месеца, и по които ще се стремим в максимална степен да защитим националния интерес.