Правителството одобри позицията на България за редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), съобщиха от Министерския съвет. То ще се проведе на 24 февруари 2022 г. в Брюксел. Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз г-жа Иванка Ташева.

Съветът ще проведе ориентационен дебат по Регламента относно чуждестранните субсидии, които нарушават функционирането на вътрешния пазар. С приемането му ще се стимулира конкурентната среда на пазарите в ЕС, ще се осигури защита на компаниите от Съюза от нелоялни практики, ще се възстановят и запазят равнопоставени условия за конкуренция на единния пазар.

По темата за бъдещето на индустриалната екосистема на мобилността в контекста на зеления преход ще се дискутират необходимите мерки за улесняване и ускоряване на този преход, по-специално в областта на иновациите, инфраструктурата и обучението, както и инструментите за укрепване на устойчивостта и конкурентоспособността в тази област.