Министерският съвет прие Годишен доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси през 2021 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет .

Годишният доклад съдържа информация за взетите от Съвета по европейските въпроси (СЕВ) решения и за изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на Република България в ЕС, през 2021 г.

През изминалата година СЕВ прие общо 534 решения, свързани с одобряване на стратегическите документи по въпросите на ЕС, Планът за действие с мерките произтичащи от членството на България в ЕС за 2021 г. и ежемесечните му отчети, проектите на позиции на страната ни за участие в заседания на различните формати на Съвета на ЕС и доклади, отчитащи резултатите от тях, рамковите позиции по новите законодателни предложения на Европейската комисия, позициите и допълнителни информации по процедури за нарушения срещу България, както и редица въпроси от координационен характер.

През 2021 г. променената организация на работа в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС, поради възникналата пандемия от COVID-19, налагаше активна и адаптирана към условията дейност на Съвета по европейските въпроси. И през 2021 г. продължи да се наблюдава тенденция на увеличаващ се интензитет на работа на европейските институции (повече публични консултации и законодателни предложения от ЕК, увеличен брой приети актове и публикувани в Официалния вестник на ЕС и др.), както и нарастващ обем въпроси с хоризонтален характер на ниво ЕС, което изискваше високо ниво на координация и предварителна съгласуваност в рамките на координационния механизъм по въпросите на ЕС.

Публикувайки информация на Facebook страницата на координационния механизъм по въпросите на ЕС относно взетите решения на СЕВ, както и по актуални теми от дневния ред на ЕС, се осигуряваше публичност и прозрачност в работата. През отчетния период са публикувани 130 съобщения, като се наблюдава тенденцията на разширяване кръга на потребителите на тази информация.