Началникът на кабинета "Петков“ Лена Бориславова обяви на брифинг, че вариантите срещу поскъпването на тока и парното за битовите и търговски потребители са два.

Първият: предложение за временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г. Обсъжданият срок е три месеца, което по думите на Бориславова ще даде възможност заинтересованите страни да проведат качествени експертни и обществени обсъждания.

Вторият: законодателни изменения в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на България.

Вариантите ще бъдат обсъдени в спешен порядък още днес от новосъздадената от парламента Временна комисия по въпросите за енергийната криза и предложение за справяне с нея. По-рано днес в пленарна зала депутатите наложиха мораториум върху поскъпването на тока и парното за бита по предложение на ПГ на ГЕРБ.

"Бе повод и плод на смислово противоречие в предложението, което отправи в Народното събрание. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад дали не се налага това решение да бъде прегласувано, доколкото това, което е неясно, е текстът. Той не беше внесен предварително. Не беше обсъден на експертно ниво. новата коалиция застава зад идеята, че не трябва по този начин – некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото“, посочи още Лена Бориславова.