Секретното в цялостната позиция (бел. от ред. – за Срещата на върха на НАТО) са единствено договорите с други старани членки на НАТО. Който ги разсекрети ще си понесе съответните последствия. Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването на представители на служебния кабинет във връзка с позицията на България на предстоящата Среща на върха на НАТО, предаде репортер на "Фокус".

"Няма нищо неестествено в позицията, която сме приели. Тя е приета по начин, по който е приемана през всичките години. Въобще не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войни в Украйна. Изобщо не ставало дума за такова нещо", категоричен бе служебният премиер.

Главчев каза, че се е допитал до парламента за това кой да ръководи делегацията на страната на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото правителството не е редовно.

"В позицията няма нищо притеснително. Отчетени са и са защитени напълно националните интереси на България. Отчетени са, естествено, и съюзническите интереси", добави Главчев.

Той не пожела да коментира защо президентът е отказал да води делегацията. Според него единствено президентът може да каже защо не приел.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов също потвърди, че позицията няма как да бъде разсекретена, тъй като тя съдържа документи, разработени в Алианса.

Министър Запрянов добави, че няма разлика в позициите на страната спрямо тези, заемани от предишните правителства.