При взривовете в склад за пиротехника край Елин Пелин системата за известяване при бедствия BG-ALERT предупреди жителите за опасността. С второ съобщение живеещите в село Гара Елин Пелин бяха призовани да се евакуират.

Това предизвика объркване и смут сред местните хора. Много от тях разказаха, че не разполагат с информация какво да правят и не знаят къде и как да се евакуират.

При спешна евакуация на населението практиката е гражданите да напуснат населеното място, след което да изчакат допълнителна информация от органите на реда.

Оказва се обаче, че при търсене в интернет на ключова дума "евакуация“ или на цял въпрос "какво правим при евакуация“ резултатите не връщат еднозначен и ясен отговор.

С повече търсения, в които включваме и думите "МВР“, "гражданска защита“ и "пожар“ стигаме до уебсайта на МВР и информацията на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Там в подточки са дадени възможностите за действие при различни видове заплахи.

Друга пречка пред гражданите е да определят сами каква е заплахата. В случая с взривовете в складовете край Елин Пелин това е объркващо, тъй като на уебсайта на МВР са посочени варианти като действия при пожари, катастрофи, земетресения, наводнения, промишлени аварии, радиационни аварии и други.

Подточка "Евакуация“ няма.

Какво да направим при евакуация?

Добре е всеки да има план какво трябва да направи при подобна ситуация. От БЧК дават полезни съвети какво може да подготвите предварително в дома си, за да бъдете максимално бързи в стресова ситуация, пишат от bTV.

На уебсайта на МВР можете да се запознаете с действията при всяка извънредна ситуация.

Подбрахме и ценни съвети какво правим по време на евакуация:

- Бъдете готови предварително

- Направете семеен план за евакуация – как напускате дома си, къде отивате, как ще стигнете там и как ще комуникирате с други хора от семейството и властите.

- Подгответе си чанта с предмети от първостепенна важност – лекарства, превързочни материали, суха храна, вода, одеала, дрехи.

- Информирайте се за възможните сигнали за бедствие и какво значат те

При евакуация

- Слушайте внимателно инструкциите на властите и напуснете незабавно мястото, на което се намирате

- Стойте максимално далеч от мястото, от което сте евакуирани, докато не получите ясни инструкции от властите, че е безопасно да се върнете

- Ако имате време – затворете вратите и прозорците на дома си, изключете всички уреди

- Помогнете на околните – ако съседите ви или близки имат нужда от помощ да се евакуират, помогнете им.

- Приоритизирайте сигурността

- След края на евакуацията

- Върнете се в дома си само след като властите са категорични, че е безопасно

- Уведомете близките си когато се приберете

- Заредете всички мобилни устройства

- Попълнете провизиите си

- Бъдете готови за повторна евакуация, ако се наложи.