Пожарникари и спасители от НСПС "Огнеборец“ се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет в София, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Основното искане е по-високи заплати. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР. Става въпрос най вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция.

Протестиращите настояват за увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и допълнителен ресурс в рамките на 100 млн. лв. за капиталови разходи, както и внасяне на яснота за предстоящите структурни реформи.

От НСПС "Огнеборец“ възразяват срещу заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., касаещи бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по доходите, като не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите във ведомството.

По-рано от КНСБ се обявиха в подкрепа на синдикалния протест на национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

От синдиката настояват за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а за работещите "на терен“ с 15%.

"Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 г. инфлацията е 9,1% спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година“, отбелязаха от КНСБ.