Тече последна седмица, в която всеки съмишленик на конкурса, разкриващ любовта на хората към дървета от цяла Европа, може да подкрепи своя избраник, съобщиха организаторите на конкурса.

До 28 февруари 2022 г. продължава гласуването за "Европейско дърво на годината", което се извършва онлайн на интернет страницата на инициативата – www.treeoftheyear.org.

До момента за 16-те финалиста са подадени над 635 хил. гласа. Съгласно правилата на конкурса от 22 февруари броят на гласовете за всяко дърво ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до официалното му обявяване.

Българският представител в надпреварата е 350-годишен летен дъб при свиленградското село Студена, носещ името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка. Според преданията Дядо-Кольовото дърво е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и реката там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези, и така основават селището. Вековният дъб е символ на Студена – посреща завръщащите се у дома негови жители и е стожер на тяхната българщина и вяра.

И тази година конкуренцията е силна – въпреки събраните до момента над 20200 гласа, българският дъб заема 16-о място в класирането. Всеки глас е от значение, затова нека го подкрепим до края на месеца, за да застане на достойно място сред любимите европейски дървета.

Във временното класиране преди скриване на гласовете, с над 141 хил. гласа, водеше Дъб Дудин в Полша – пазител на Беловежката девствена гора, следван от Дървото на свободата – испански дъб, свидетел на Банкета в Конксо през 1856 г., и португалския Голям корков дъб, който изумява с огромните си размери и е силно почитан от местните.

Кое ще е тазгодишното "Европейско дърво на годината“ и как се подреждат останалите подгласници ще научим на 22 март на церемонията по награждаване. Тя ще се проведе в Брюксел заедно с конференцията "Засаждаме своето бъдеще“, като ще бъде в смесен формат. Освен присъствено, излъчване на живо на двете събития може да се гледа и онлайн в YouTube канала на организаторите.

Дългогодишният патрон и посланик на европейския конкурс евродепутатът Лудек Нидермайер сподели своето мнение за важността на общественото участие в инициативи за грижа и засаждане на дървета: "Дърветата осигуряват подслон в горещините, пречистват праха, подобряват качеството на въздуха и почвата.

Приемаме ги за даденост, както и ползите, които ни носят, но не трябва да е така. Конкурсът "Европейско дърво на годината“ изтъква това всяка година в цяла Европа. Хората се обединяват около своите национални победители, като научават за ценността и историята на дървета, които често са тук по-дълго от нас. Благодарение на това те се чувстват насърчени да се включват в каузи за засаждане и грижа за дърветата. А това е нещо, от което нашата природа и обществото силно се нуждаят.“