Жителите на четири свищовски села, засегнати от остър недостиг на питейна вода, излизат на протест за пореден път. Днес и утре хората от селата Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще блокират главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Протестните действия са планирани да се проведат в два интервала - от 10:00 до 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа.

Причината за поредната вълна от протести е продължаващата криза с водоснабдяването в свищовските села. Местните жители изискват спешна намеса от страна на водния оператор и държавата. Основните им искания са насочени към довършване на довеждащите водопроводи, ремонт на вътрешните водопреносни мрежи и търсене на нови водоизточници.

Според жителите на засегнатите села, загубите по водопреносната мрежа надвишават 70%, а наличните водоизточници са почти напълно пресъхнали. Това води до периоди без вода, които понякога продължават няколко дни. Водната криза в тези села се задълбочава и предизвиква все по-голямо обществено недоволство.

През седмицата, кметът на община Свищов Генчо Генчев обсъди ситуацията с регионалния министър Виолета Коритарова и лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов. В резултат на тези срещи, беше изготвена проектна документация за подмяна на остарялата и негодна водопроводна мрежа в засегнатите населени места. Въпреки това, финансовото бреме за реализирането на тези проекти се оказва непосилно за общинския бюджет, което затруднява изпълнението на необходимите ремонти.

От общината уточняват, че активно се търсят източници на финансиране, както и че се провеждат хидрогеоложки проучвания за намиране на алтернативни водоизточници. Протестиращите обаче настояват за по-бързи и решителни действия, тъй като кризата с водоснабдяването заплашва нормалното функциониране на ежедневието в засегнатите села.

Ситуацията в тези свищовски села е показателна за сериозните проблеми с водоснабдяването, които засягат много райони в страната. Жителите на Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава остават решени да продължат протестите си, докато не получат конкретни и ефективни решения на проблемите с безводието, пише Dunavmost.