Черната кутия от самолета, катастрофирал край база "Граф Игнатиево“ и причинил смъртта на двамата пилоти, е предадена на военната прокуратура, която води разследването за инцидента.

Данните от нея бяха анализирани от военното министерство, откъдето констатираха, че причината за инцидента е пилотска грешка.

 

Черната кутия улеснява разследването, но не изчерпва доказателствата, каза ръководителят на военната прокуратура полковник Елин Алексов пред bTV.

"Експертизата и експертите ще кажат какво се е случило чисто технически. Какво се е случило със състоянието на хората и с техните реакции - трябва да се извлече от събрания доказателствен материал“, каза той.

- Има ли нещо, което Вас ви смущава в този случай?

"Смущава ме общественият натиск непременно да се разбере нещо веднага“, отговори полк. Алексов.

С разследването се занимават наблюдаващ прокурор и военен следовател.

Полковник Алексов е бил дежурен в момента на катастрофата и е оказал контрол и методическа помощ на място.

- Какво Ви впечатли?

"Широка, дълга бразда, пълна с остатъци от самолет, накрая на която бяха телата на двамата пилоти“, разказа той.

Според прокуратурата е възможно всичко да се е случило за миг и вината да е комплексна, а не само в пилотите.

"Същото беше и с МИГ-29, когато загина майор Валентин Терзиев. Всичко става за части то секундата. В авиацията работят много добри професионалисти с много бързи реакции, което е необходимо. Пилотът лети и съзнавайки, че поема огромен риск“, каза шефът на Военната прокуратура.

Единствено вещите лица са тези, които ще проследят времето, необходимо на пилотите да катапултират, допълват от обвинението. 

"Секунда и половина са имали да решат, че няма да успеят да изправят машината и ще се ударят в земята. Не знам какво се е случило под шлемовете на тези пилоти“, каза още полк. Алексов.

Разследването може и да бъде удължено според искането на наблюдаващия прокурор.