От години произведеното от Военнопромишления ни комплекс оръжие отива в трети страни чрез посредници.

Това заяви полковник от запаса Славчо Велков, експерт по сигурност и отбрана в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Българско оръжие и боеприпаси достигат до района на бойните действия, респективно до Украйна, защото те бяха показани от много медии, не само от руски, а и от западни такива, каза още Велков.

"Наши боеприпаси бяха показани – кой ги е произвел, кога са произведени, което на практика означава, че чрез посредници произвежданото от военнопромишления комплекс на Република България оръжие и боеприпаси отива в трети страни, в случая в Украйна. И веднага бързам да ви кажа, тъй като този въпрос съм го наблюдавал доста отблизо, включително и по линия на някои отговорности, които съм имал“, подчерта полковникът.

Военнопромишленият комплекс винаги е бил "златната кокошка“ на българската икономика. Той се активира и натоварва с производство тогава, когато в света на различни места има активни бойни действия или конфликти от различен характер – локален, регионален, по-мащабен, обясни експертът.

" Не е тайна, че българско оръжие се появи, както знаете, в Сирия, на Арабския полуостров, в Афганистан, използвани бяха и от терористични организации. Друг е въпросът как те са ги придобили. И че тук през последните години винаги е имало активни действия по транспортиране на въоръжение и на боеприпаси от Република България с огромни самолети – някои от тях ги паркираха на правителствена стоянка, защото иначе нямаха място. Говорим за А-330, за Ил-76, включително и един такъв украински преди години беше кацал. Друг е въпросът къде излитат те, какво доставят и за кого“, посочи Славчо Велков.

Той коментира още, че България няма как да доставя оръжие на Русия.

"Това е невъзможно. Не поради това, че ние не можем да произведем, а поради факта, че поне на този етап няма такива заявени намерения от страна на Русия и че тя няма нужда от това, което ние произвеждаме, защото тя си го има – говорим за обикновените оръжия, за огнестрелни оръжия, боеприпаси, противотанкови, за танкове, ракети и т.н. А що се касае до онези, които наричаме високоточни оръжия, онези, които имат оперативен, тактически характер, ние не произвеждаме такива“, допълни още Славчо Велков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“