Преди 77 години оръдията престанаха да сеят смърт и замлъкнаха. "Кафявата чума“ беше поразена и Втората световна война в Европа приключи. Това каза военният историк полк. доц. Станчо Станчев в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод 9 май. "В тази война участваха над 100 милиона души от 62 страни, при положение че тогава общо държавите в света са 74. Над 60 милиона души, а според някои оценки и над 70 милиона губят живота си в този най-кървав военен конфликт в историята на човечеството. Съветският съюз губи 27 милиона души, от които 9 милиона са военните и 19 милиона са цивилните граждани. За германците загубите възлизат на около 5,3 милиона души“, обясни той. За сравнение той каза, че през цялата Първа световна война общо загиналите възлизат на 10 милиона.

Доц. Станчев уточни, че Втората световна война не оставя след себе си съществени териториалните промени, изключение са Германия, която губи 1/4 от територията си, Румъния, Финландия, трите балкански страни и Италия губят сравнително малки области. "Общо взето границите останаха непроменени, каквито бяха до 1941 г. Войната обаче промени политическата карта на Европа и това преди всичко, разбира се, се изразява с разделянето на Европа на сфери на влияние – съветска и западна. Знаем за прословутата салфетка и цифрите, изписани на нея, по време на Московската конференция през 1944 г., в която Сталин и Чърчил определят преди всичко сферите на влияние в Европа. Ние тогава попадаме в съветската сфера на влияние, заедно с Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния и Албания. Фактически ставаме сателитни държави на Съветския съюз“, припомни той.

"Тук искам да споделя една руска поговорка, която гласи, че войната не е завършила, докато не е погребан и последният неин войник. Втората световна война – това е характерно за нея, че тя промени значително Европа и формира трайното убеждение, че на нейна територия никога повече не бива да се водят военни действия. Уви, реалността ни опроверга“, добави доц. Станчев.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"