Не исках да повярвам, когато видях съобщението на сайта на Националния военноисторически музей, не исках да повярвам, че това е истина. Смятах, че е някаква изпреварваща първоаприлска шега. Това каза полк. от резерва доц. Станчо Станчев, за празничното издание на предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“.

"Мотивът, който е посочен, не може да даде отговор по какъв начин и с какво са виновни близо 12 000 руски, финландски, украински и други войни от Руската армия, които полагат живота си пред олтара на бъдеща България. Общо броят на загиналите, на изчезналите, на умрелите от рани, от болести е около 67 500 души. Как да обясним, как да почетем паметта на тези хора, как да се поклоним? Какво са виновни те, че примерно Путин или пък управлението на Москва към днешен ден е разпалило някаква война?“, попита полк. Станчев.

"Не ми се иска точно на деня, на празника да обсъждаме такава тема, но много ми се иска Министерството на отбраната да провери чия е вината да се случи това безумие и да бъдем наказани ни, които всяка година на този ден водихме децата и внуците си там, за да им разкажем какво се е случило и как се е зародила България. Срамна история“, каза още Станчо Станчев.

Той припомни, че загубите на опълченците във войната възлизат на около 750 души. "Този празник, независимо от превратностите на съдбата, независимо по какъв начин, колко пищно и как, но той се празнува вече близо 150 години. Така че сигурен съм, че ще се празнува и за в бъдеще, независимо от политическата конюнктура“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“