16 летци загиват във въздушната война в хода на Втората световна война. Това каза полковник от запаса Манол Тенчев, началник на отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция ВПВПВ в Министерството на отбраната, в интервю за Радио "Фокус“. Двама български пилоти извършват самоубийствени тарани, сваляйки американски бомбардировачи. Това са поручик Димитър Списаревски – на 20 декември 1943 г., и на капитан Неделчо Бончев – на черния Великден на 17 април 1944 г., допълни Тенчев.

"Дълги години темата за въздушната война между Царство България, САЩ и Великобритания беше тема табу. Едва в последните може би 15-20 години започнаха да излизат повече данни и факти за тази война. Много малко хора знаят каква е равносметката от въздушната война“, отбеляза Манол Тенчев.

Българските бойни пилоти извършват 1530 бойни полета срещу Американските военновъздушни сили, при които са свалени 65 американски самолета, а българската зенитна артилерия сваля още 4, или общо 69. Повредени са още толкова, посочи той.

"Общо над тогавашната територия на Царство България падат 120 американски самолета, в които загиват 256 американски пилоти и борден персонал, а 329 английски и американски пилоти и борден персонал са пленени“.

Той уточни, че пленниците са се радвали на изключително благосклонно положение и на либерален режим от страна на българските власти, в съответствие с международните конвенции. Нито един от тях не е бил предаден на германските ни съюзници. В същото време никога български пилот не е стрелял по спасяващите се американски екипажи и техните парашути, отбеляза Тенчев.

"В тази въздушна война Въздушните на негово величество войски губят 27 самолета и както вече казах, 16 пилота. Средното съотношение на силите във въздуха е 7:1, а в отделни боеве то е дори 23:1 в полза на американските пилоти. Какво е състоянието на българските градове след тази въздушна война? При бомбардировките загиват 1828 мирни български граждани и са ранени още 2372“, посочи Манол Тенчев. Той подчерта че, нанесените на българската държава щети се оценяват на 24 милиарда лева.

"Това е една само суха статистика, но да не забравяме, че зад нея се крият много отнети човешки животи и много прекършени човешки съдби“, каза още Манол Тенчев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Пълният текст на интервюто четете в раздел "Мнение“