Ако Медицинският институт на МВР премине към Министерството на здравеопазването служителите и пенсионерите от сектор "сигурност“ ще останат без адекватно лечение. Това каза о.з полк. Чавдар Петров, председател на Национална асоциация "Сигурност“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това е една от малкото останали социални придобивки на бивши служители на МВР, които са работили по първа и по втора категория труд. И сега, ако ни отнемат и тази придобивка, някак си ние ще се почувстваме абсолютно излишни за обществото“, посочи той.

Болницата на МВР извършва много специфични дейности, в нейния състав влизат и няколко звена в това число, санаториумите на МВР, допълни полковникът.

"По този начин както настоящите колеги от министерството, така и ние ще бъдем лишени от правото да ползваме специализирана рехабилитационна помощ от тези здравни заведения. И затова ми се си обадиха сигурно стотици хора да направим нещо, за да можем да спрем това постановление или поне Министерски съвет да влезе в някакъв диалог – както със синдикалните федерации на МВР, които представляват настоящите служители на министерството, така и с нас“, допълни Чавдар Петров.

Чрез вас се обръщам и към депутатите, с които правихме срещи преди изборите, защото ни обещаваха сума ти неща, а сега изведнъж, когато започнахме да ги търсим за болницата, всички се изпокриха“, посочи Чавдар Петров.

Той уточни, че без промяна в няколко закона този акт не може да стане.

"Първо – Законът за МВР и няколко други закони. Т.е. нещата ще се решат в парламента. И чрез вас се обръщам и специално към депутате от БСП, които бяха тук при нас, защото те се обявяват за социалната партия. Ето, помогнете сега на една социална група, т.е. на една група от стотина хиляди души да си запазят социалните права“, допълни полковникът.

Евелина БРАНИМИРОВА