Изключително висока конфликтна динамика има в момента в политическото пространство около партиите ДПС и БСП. Кулминацията на тази конфликтност ще се прояви в горещата фаза на кампанията. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Теодор Славев.

"Тези скандали биха могли да повишат интереса, да консолидират някакви ядра, да създадат една по-висока динамика в кампанията, едно по-конфликтно говорене. Но не мисля, че това ще има ефект да изкара повече хора да отидат до урните. Напротив, това ще разочарова и ще отблъсне избирателите, дори от твърдите ядра“, каза той.

Битката за регистрацията на двете крила на партията ДПС в ЦИК вече не е символна, а юридическа, като основанията за тези вътрешнопартийни конфликти са преди всичко политически, смята той.

"А пак зад политическите са икономически, олигархични, каквито всъщност са в ДПС, защото на практика там е само въпрос за борба за надмощие, усвояване на капитали, канали, източване, овладяване на държавен ресурс“.

По думите му ситуацията в ДПС ще доведе до създаването на практика на две партии – едната на Пеевски и групата около него, а другата – на Доган и хората, които го подкрепят като това според политолога ще доведе до отслабване на електоралната подкрепа.

"Една част от етническите турци в България няма да излязат да гласуват, притеснени от случващото се и ще има изключителен натиск, защото тези хората живеят в населени места, където местната власт от общината е най-големият работодател“.

Изключването на Корнелия Нинова от партията, според Теодор Славев, е закономерно.

"Социалистическата партия лекува Нинова със собственото й лекарство. Защото годините, в които тя председателстваше БСП, подобен тип отстраняване, остракиране, дали чрез някакви форми на наказания, или пряко изключване от партията, бяха нейни специалитети и на хората около нея. Така че може и да има някаква историческа ирония в това“, каза той.

Проблемът в БСП според него не е само лидерски, т.е. за избора на лицето, което ще представлява на изборите БСП като кампания и послания, а какво се случва с лявото в България като цяло. Предложението за голям ляв фронт все още е неясно и не се знае кои точно ще са тези 20 формации, които ще влязат в него.

Ключът към завръщането на лявото е в центриране на политиките, но към 2024 година, тъй като към момента в платформата им няма нищо качествено ново, смята още той. И второто според него е обновление на лицата. "Но тук също трябва да има баланс, защото не може да се хвърлят някакви неподготвени хора, които нямат никаква собствена разпознаваемост, просто защото са непопулярни и това да е предимство. Напротив, трябва да се търсят авторитети, които се гордеят с лявото, с левите разбирания и идеология,“ обясни политологът.

Проблемите в регистрациите и на ДПС, и на БСП ще опрат до две ключови институции: ЦИК и българския съд. "И тук трябва отново да кажем колко е важно ние наистина да имаме независими институции, върху които не може да се влияе, защото те в някаква степен ще предопределят и начина, по който ще се структурира политическото поле по време на изборната кампания“, категоричен е Теодор Славев.