Инерцията показва, че би трябвало и МЕЧ, и "Величие" да попаднат в състава на новото Народно събрание. Те са пречка пред създаване на бъдещо мнозинство, а от там – и на правителство. Това каза политологът Ивайло Илиев в изборното студио на Радио "Фокус".

Вотът от чужбина обаче може да промени картината и двете партии да не успеят да прехвърлят 4-процентната бариера, допълни той.

По думите му първата политическа сила трябва да поеме отговорността за лидиране на политическия процес по преговори и създаване на управленско мнозинство, което да събере подкрепа и за редовен кабинет. "Това, което трябва да чуем от първата политическа сила, е дали ще има ново начало в ГЕРБ, или ще се създаде едно ясно мнозинство с втория в лицето на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, на което да не му се наложи така силово да гласува някакъв партиен кабинет с партиен премиер – заявка, която имаше от страна на ГЕРБ, а да видим дали ще могат да бъдат договорени планове с реформи, със срокове, с антикорупционно законодателство, темите с регулаторите, със състава на ВСС“, посочи Илиев.

Според него основният въпрос пред първата политическа сила е дали лидерът й Бойко Борисов ще успее да откачи партията от влиянието на Делян Пеевски. "Ако този въпрос ще намери своя отговор в следващите часове, няма как да стартира работата на парламента изобщо. Първа точка в новия парламент ще бъде изборът на председател на Народното събрание. Дотогава вече трябва да имаме отговор на този въпрос“, заяви политологът.

По думите му при силно фрагментиран парламент, обществена поляризация и силно разделение е редно партийните лидери да отстъпят назад и да дадат възможност на хора, които събират подкрепата на повече политически субекти в парламента. "Въпросният равноотдалечен премиер трябва да бъде човек, който да носи политическа отговорност. Не знам дали в момента имаме такава фигура, която ще бъде сложена на масата на преговорите, но съм сигурен, че това е правилният подход, а не някаква силово наложена партийна фигура, която изначално ще взриви преговорния процес“, коментира Ивайло Илиев.