Предложението на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството означава, че първата политическа сила се е провалила с опитите за съставяне на мнозинство. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Първата политическа сила има отговорността с първия връчен мандат от президента да състави мнозинство, на базата на което да се конструира правителство. Това е политическата логика, която трябва да бъде следвана от политическите партии и от техните лидери, заяви политологът.

Правителство на плаващите мнозинства няма да бъде стабилно. "Ако има партии, които застават зад някакви политики, то тези партии трябва да застанат и зад управленска програма. Няма да е стабилно управление, в което ДПС например застава зад някои от политиките, "Има такъв народ“ – зад други. Това е управление на плаващите мнозинства, не е правителство на малцинството.

Правителство на малцинството би било, когато три партии се съгласят върху три политики например и се гласува правителство, просто за да има правителство. Но това не е стабилно правителство, което ще управлява в стабилна, нормална политическа среда“, смята Киряков.

В последните три мандата Бойко Борисов управлява в коалиция, не като правителство на малцинството, подчерта Киряков. "Независимо от това как се представя в момента и че се търсят оправдания. Ако сега се стигне до формула, в която участват три партии, това вече няма да е правителство на малцинството, а на някакво мнозинство“, коментира той.

В правителството на т.нар. "сглобка“ не е имало изразено мнозинство, заяви политологът. "Имаше някакви отношения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и участие по някои теми на ДПС, особено свързаните с конституционните промени. Там нямаше коалиционно споразумение, нямаше ясна програма за управление, имаше някакви приоритети. Видя се колко продължи този странен политически субект. Нямаше завършени реформи, видя се как катастрофираха конституционните промени. Видя се, че трябва да се правят прекалено големи компромиси с реформите. Същото ще бъде и сега. Никой не може да даде гаранции при едно управление на правителство на малцинството с плаващи мнозинства за каквато и да е политика, защото ще бъде постоянно извиване на ръце, постоянно изнудване, постоянно сърдене“, смята той.

Според Георги Киряков "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ не са направили своите изводи от изборните резултати. "Не са отчели вота на избирателите и като гледам действията им, дори не са разбрали какво им се е случило. Тук е нужна дългосрочна стратегия с ясно разписани действия какво трябва да направят, за да върнат избирателите си. Тези избиратели имат съответните аргументи. Те решиха, че избирателите им казали да бъдат опозиция и те са опозиция. Ама те, избирателите, и предишния път казаха да бъдат опозиция на ГЕРБ и ДПС, но те не бяха“, коментира той.

Според него при следващи предсрочни избори парламентът ще бъде още по-раздробен. "Вероятността в следващия парламент да влязат още партии нараства. Ще имаме три-четири средномалки партии и още четири-пет – по-малки. Ние сега с три партии не можем да създадем правителство, представете си с четири малки“, допълни Киряков.