Работата в Столичния общински съвет ще продължи да бъде блокирана в зависимост от интересите на отделните партии, които ще се преплитат с интересите на всички останали. Това прогнозира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Георги Киряков. По думите му СОС влизаме във фаза на търсене на плаващи мнозинства по всеки един проблем.

"Всяка партия ще търси отвъд коалиционно мнозинство, постигане на някакъв облагодетелстващ тях компромис. Това означава ново и поредно блокиране на работата на Столичен общински съвет. Избирането на председател е една много малка крачка от процеса, който тепърва предстои. Затова беше изключително разумно, от политологична гледна точка, разбира се казвам, не от политическа, да се постигне съгласие за образуване на ясно мнозинство, открито мнозинство, зад което да застанат минимум 31 общински съветници", отбеляза Киряков.

По думите на политолога изборът на временен председател на Столичния общински съвет е голям компромис и добави: "Временен председател означава, че зад него не стои мнозинство, което ще го подкрепя постоянно в неговата работа. Затова задачата ще му е изключително трудна".

Според Георги Киряков изборът, който бе направен за временен председател е избор от страх: "Той е направен на базата на страх, да не би случайно да се окажат общинските съветници в ситуация, в която трябва да правят предсрочни избори".