Наближава 27 октомври, когато е време за поредния избор за Народно събрание. Има ли изход от политическата криза, какви са шансовете за редовна власт - говорят политологът Димитър Аврамов и политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски.

По думите на Страхил Делийски изследванията, които той и колегите му правят, ясно показват, че огромна част от хората не виждат смисъл да участват в избори. Причината - изборите не произвеждат нов етап от политическия процес.

"Ние гласуваме, а след това политиците не си свършват работата, за да направят правителство. Така че тези избори са по-скоро въпрос на оцеляване за почти всички партии и затова всеки се е вкопчил в това, което реално може да изкопчи от избирателите" каза политологът и преподавател в Софийския университет.

Според Димитър Аврамов всяка от големите партии се е фокусирала върху своите ядра от избиратели и по този начин политиката е в сфера, в която няма растеж.

"Ако работиш само за хората, които фанатично те харесват или са влюбени в теб, политиката започва да се превръща в неинтелектуална дейности и ние ставаме групи фенове. Но ако отборът ти е загубил 3-4 пъти или не е в добро състояние, крайната любов към него няма да помогне на никой. Така е в спорта, така е и в политиката", каза политологът в ефира на bTV.

По думите му на Страхил Делийски ДПС е пример за това какво ще се случи с всички политически структури, подчинени на частен корпоративен интерес и спонсори.

 

"Те губят политическия си смисъл и в един момент политическата логика бива изместена от тази на конкурента. Това не касае само ДПС, а всички партии на терен, които отдавна са преминали отвъд границата на политическото и се занимават по-скоро с бизнес, отколкото с политика. Ако това разбиране за политиката като частен корпоративен интерес не бъде променено, политическият процес ще се затлачи. В този смисъл не вярвам, че ние сме към края на политическата криза, дори не сме и в средата", каза той.

В този смисъл според Димитър Аврамов няма да бъде изненада, ако ГЕРБ и ПП-ДБ са следващите, които ще влязат в разпад. 

"Наивно би било да смятаме, че дадена формация, която не успява да бъде полезна, ще се запази на терен, доминиран от корупция и използване на институциите в частна полза при нулев обществен натиск. Ние сме толкова толерантно общество, че политиците правят практически каквото си искат. Тоест да си политик е нещо много готино, отиваш, дават ти власт и след това правиш каквото си искаш. Не се фрустрирайте от това какви са те, намерете причина да отидете да гласувате дори за някой, който харесвате малко", призова той.