България променя позицията си по войната в Украйна и се ангажира с модернизацията на отбраната и енергетиката. Това заяви политологът Владимир Шопов в предаването “Събота 150" за БНР.

Той каза, че обществото и парламентът имат ясна оценка за ситуацията, но досега имаше разминаване с президентската позиция. “Именно това в момента започва да се променя", каза Шопов. Той посочи два механизма, които ще помогнат на България да промени своите позиции в НАТО и ЕС:

“Първата е свързана с възможността да модернизираме своята отбранителна индустрия и много по-плътно да се интегрираме в целия набор от разработвани политики и инициативи в рамките на НАТО - нещо, което беше блокирано в последната година - година и половина. Второто нещо, за което България получава възможност, е свързано с ускорената диверсификация. Ние в голяма степен вече сме на път да преодолеем състоянието си на дълбока зависимост, което десетилетия наред имаме в областта на енергетиката. Сега ми се струва, че получаваме уникален, дори исторически шанс да преодолеем този проблем и в областта на отбраната и сигурността."

Шопов добави, че процесът на присъединяване на Украйна към НАТО ще отнеме време, но страната ще бъде де факто член на алианса и ЕС чрез различни интегриращи механизми. “Преминаваме в нов етап на отношенията между Украйна и западния свят. Западът се ангажира вече с политика на трансформация на Украйна", заключи той.