Ние от Националния борд по туризъм следим с особено внимание и с голяма тревога тенденцията на усложняване на геополитическата обстановка, а ние сме твърде близо до войната в Украйна, до окото на бурята. Това коментира Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Стоянова посочи, че Ковид-кризата сякаш отминава и не е централна тревога и централно събитие, но трябва да се каже, че все още тегне много, много голямата сянка от пандемията през последните 2 години.

"Все още са факт и ограничения по отношение и на български, и на чуждестранни граждани за влизане в страната – нещо, за което ние апелираме веднага да бъде преразгледано, и те съответно да бъдат отменени. А в четвъртък ние участвахме като гости в заседанието на Парламентарната комисия по туризъм, и заедно с министъра на туризма адресирахме и управляващото мнозинство, и коалиция, правителството, и разбира се, народните представители за общи действия в подкрепа на туристическия сектор. Защото е правилно да кажем ясно: туристическата индустрия е сред най-тежко засегнатите в последните 2 години от ефектите на Ковид пандемията, и сега този негативен ефект се мултиплицира с войната в Украйна“, подчерта експертът.

Тя коментира и промените, които взимат връх в отношенията и на дипломатическата платформа, и съответно които се отнасят до визов режим, до определяне на модел на взаимоотношения между държавите.

"Трябва да ви кажа с огромно съжаление и разочарование, че докато ние години наред се опитвахме да градим един добър положителен диалог във всеки аспект на икономически, социални и туристически възможности със съседните за нас страни, ключови пазари, каквито са без никакво съмнение Русия, Украйна, а те сега се сриват като пясъчна кула пред очите ни, и това дълбоко, дълбоко ни тревожи.

Защото е правилно също да подчертаем, че чуваме политически изказвания на български политици, които са и говорители, и анализатори, публични личности, които са твърде необмислени, твърде крайни и едва ли не определят като незначителни отношенията ни с Руската федерация по отношение на икономическия обмен, по отношение на туристическата индустрия. Но те трябва да знаят, че отвъд онзи обем туристопоток, който традиционно имаме с Русия и с Украйна, то трябва да прибавим и многото руски граждани, които имат собствени апартаменти. Това означава техни роднини, приятели, близки, посещения по делови поводи. Бих казала, че без преувеличение ние губим пряко или косвено близо 1 милион посетители в България в различните аспекти и по различните поводи, по които те ни посещават от Русия, от Украйна, тук разбира се ще прибавим и Беларус и Молдова, които също са твърде засегнати от развитието на ситуацията“, каза в заключение Полина Стоянова.



Цоня СЪБЧЕВА