Имаме много отворен, много динамичен, конструктивен диалог с министъра на туризма г-н Христо Проданов, и сме свидетели на неговите усилия да търси решения, които могат между държавата и бизнеса, между правителството и туристическия сектор да способстват за преодоляване на тези наистина изключително тежки проблеми, пред които сме изправени. Това коментира Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Тя допълни, че също така в името на коректността трябва да се спомене и това, че са твърде бавни и твърде ограничени възможностите за реакция.

"Бавни поради сложността на взимане на решения – една четворна коалиция и моделът на управление означава доста време за съгласуване на определени възможности и решения. От друга страна, продължаваме като бизнес и като общество да оперираме в ограничения бюджет за туристически маркетинг и реклама, което означава трудно отваряне на нови пазари, трудно осигуряване на механизми да достигнем до нови потенциални туристи. Но все пак трябва да кажем, че от ключово значение за нас са преди всичко съседните ни държави. И тук визирам Румъния, Сърбия, Република Северна Македония – макар и малък, но с добър потенциал пазар, Гърция и Турция. Трябва да имаме много специален фокус. И нека скептиците не повдигат рамене така въпросително, как бихме очаквали гърци или турци да бъдат наши гости в предстоящия летен сезон – трябва да кажем, че лятото в България и възможностите за туризъм са прекрасни и по Българското Черноморие, но и във вътрешността на страната, в планините, в балнео и спа комплексите. Така че само забележете един град като Истанбул, който е мегаполис, той е абсолютният лидер като търговски и икономически възможности на Балканите, и ние до този момент имаме никаква или почти никаква политика за присъствие, за позициониране, за привличане на интереса към България“, допълни Стоянова.

По думите ѝ, големите пазари, които продължават да бъдат важни за туристическия бранш като Германия, Полша, Великобритания, страните от Западна Европа, не бива да се подценява и Вишеградската четворка.

"Възможностите са много, но отново ще се върнем към началото на нашия разговор – войната ще пренасочи интереса на потенциалните туристи към по-спокойните географски ширини, които са в Средиземноморието, Северна Африка, разбира се, Испания, Португалия, Италия. И в това отношение нашите обединени усилия като бизнес, като правителство, като общество трябва да бъдат двойно по-интелигентни, двойно по-професионални и по-ефективни“, категорична бе Полина Стоянова.



Цоня Събчева