Да се създаде рамка за задълбочаване на двустранните отношения в областта на енергетиката, основани на равенство и взаимна полза - това е основната цел на проекта на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и минералните ресурси на Султанат Оман, одобрен от Министерския съвет на днешното му заседание, като основа за водене на преговори.

Сътрудничеството, предвидено в проекта, включва насърчаване участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката и реализация на нови инвестиции за производство на енергия от възобновяеми източници и изграждане на съоръжения за съхранение на енергия, споделяне на знания и най- добри практики между компании и институции в областта на природния газ и нефта, сътрудничество на глобалния пазар на втечнен природен газ, насърчаване на съвместните инвестиции в енергетиката между двете страни, участие на квалифицирани специалисти от двете държави в енергийни проекти и други.

Обменът на енергийни политики, най-добри практики и технологии и публично достъпна енергийна информация, както и обучението и трансфера на експертен опит също са сред залегналите в проекта сфери на сътрудничество.

Оман проявява задълбочен интерес към опита на България в областта на диверсификацията на енергийните доставки, както и на производството на енергия от възобновяеми източници. От своя страна, нефтената и газовата промишленост на Оман, които са потенциални области на сътрудничество, са водещи в икономиката на страната, допринасяйки за 72% от нейния брутен вътрешен продукт.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да проведе преговори и да подпише меморандума.