Равносметката от срещите на "Продължаваме промяната - Демократична България" е следната - желание за приемането на закони има, но не и при условията на предложената от тях декларация, защото партиите са по-склонни да обсъждат управленска програма.

Днес коалицията ПП-ДБ проведе разговори с всички парламентарни сили, с изключение на групата на ДПС, която и през днешния ден продължи да намалява.

В началото на деня Николай Денков заяви, че на думи всички политически сили са готови да приемат приоритетното антикорупционното законодателство, но не и на реални действия.

А след това каза: "Виждам, че хем се опитват да подкрепят, хем да не подкрепят. На този етап не съм оптимист'.

Липсата на покана към групата на ДПС обаче бе посрещнато с отказ от страна председателя на групата на Делян Пеевски да разговаря с ПП-ДБ. Пред медиите той заяви: "С вносителите на пачките и пуделите няма да разговаряме".

Отрицателният тон бе продължен и от отцепниците от групата на ДПС. Джевдет Чакъров заяви, че декларацията може да залегне като основа на управленска програма, която да прерасне в коалиционно споразумение.

"Нашето очакване е президентът на Република България да връчи мандата и от страна на ПП-ДБ да бъде проявен държавнически подход със започването на задълбочени разговори с представителите на политическите партии за съставянето на редовно правителство с ясни цели и приоритети за развитието на страната", заяви Чакъров. 

В ранния следобед започнаха първите разговори. ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и ИТН отидоха при ПП-ДБ.

След края на първата среща Росен Желязков обяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи всички законодателни инициативи, насочени срещу корупцията, но не и правителство с втория или с третия мандат.

От първата политическа сила обаче видяха опит за възстановяването на нормалността в политическия живот у нас, като подчертаха, че те са "добра платформа за постигане на общи цели".

"Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели и намерения, в това число законодателни, възможности за мнозинство, отчитайки политическата тежест на политическите групи в 51-ото Народно събрание, следвайки нормалната политическа логика за това кой посочва кандидат за Народното събрание, кой посочва кандидат за министър-председател и как се носи политическата отговорност за формирането, подкрепата и политиките на един кабинет", заяви Желязков. 

Втори бяха "Възраждане", които след срещата настояха от ПП-ДБ да се съобразят с издигнатите контрапредложения, свързани с референдумите за запазването на българския лев, членството на България в НАТО, законодателството за чуждите агенти и други.

Те обявиха, че са готови да се откажат от всички постове, но не и от ангажиментите, поети към избирателите им.

След тях и БСП заявиха, че няма да дадат подкрепа за декларацията в този ѝ вид. Те също смятат, че тя трябва да стои в основата на едно бъдещо правителство, но преди това трябва бъде предоговорена.

"Разбрахме, че декларацията е отворена и тя може да се промени. Ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, ние ще дадем своите предложения но с единственото условие тя да бъде основа за разговори за правителство с втория или с третия мандат", заяви Иванов.

"Има такъв народ" също настояха за ревизирането на декларацията. Те обаче предложиха да се създаде управленска програма, на базата на която да се търси обединение между политическите сили, които имат готовността да подкрепят технически или експертен кабинет.

"Ако "Демократична България" сменят подхода и тръгнат да търсят мнозинство за управленска програма, с която ние да се съгласим, политическите сили, които бихме подкрепили такъв кабинет (бел. от ред. - технически или експертен), бихме могли да имаме общи цели", заяви Йорданов.

Днес официално изявление от коалицията ПП-ДБ нямаше. Изявление се очаква да бъде направено утре сутрин.