Истина е, че българските политици, или поне голямата част от тях, не се интересуват от т.нар. съдебна реформа, а под лозунга за съдебна реформа разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор, надявам се – не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно напоследък се използват някои институции на изпълнителната власт. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването "Офанзива“ по Nova News.

По думите му в борбата с мафията българската прокуратура не е срещнала подкрепа, а е била "доста сериозно атакувана“. Гешев не приема мотивите, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет отстраняването му. Той посочи, че според него няма убедителни юридически и политически аргументи и за закриването на спецправосъдието.

На въпрос за критиките, които получава от вътрешния министър Бойко Рашков, Гешев отговори: "Аз на г-н Рашков отдавна съм спрял да отговарям, защото иначе ще трябва по цял ден да обяснявам“.

Попитан за арестите на бившия премиер Бойко Борисов, пиара Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, главният прокурор заяви, че не е коректно да се изказва по казуса, защото, по думите му, не е приключило досъдебното производство, а и, доколкото му е известно, има и прокурорска проверка за действията на МВР, в частност на Главна дирекция "Национална полиция“.

За казуса с изисканите записи от видеокамерите на Министерския съвет (МС) Иван Гешев каза, че не му е известно в закона да е описано, че конкретен прокурор и съдия не може да изисква информация от МС.

Редакция: БТА