На третия ден от провеждащия се Източен икономически форум в гр. Владивосток, Русия, народният представител от "БСП за България“ Иван Петков се срещна с премиер-министъра на Донецка Народна Република (ДНР) Евгений Солнцев. На срещата присъстваше и зам.-председателят на Общинския съвет на гр. Пловдив Илия Гатев.

Бяха обсъдени много въпроси, свързани с проблемите, с които в момента се сблъсква министър-председателят на ДНР, който заема този пост от 2023 г.; с перспективите, които са начертали той и екипът му за своя регион; и най-вече с възможности за съвместна работа занапред и необходимостта от експерти за тяхната страна. Г-н Солнцев покани народния представител да посети Донецк, за да го запознае отблизо.

След срещата двамата представители от Българската социалистическа партия имаха официална покана за пленарното заседание на Източния Икономически Форум с участието на президента на Руската Федерация Владимир Путин, премиер-министъра на Малайзия Анвар Ибрахим и заместник-председателя на Китайската народна република Хан Джън.