Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) отправи искане до Конституционния съд на Република България за задължително тълкуване на чл. 4, ал. 1, чл. 119, ал. 2, чл. 120, ал. 1 и чл. 125 от Конституцията на Република България във връзка с отговор на следния въпрос: "Изисква ли принципът на правовата държава, закрепен в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, всички спорове за законността на актовете и действията на административните органи да бъдат подведомствени на административните съдилища, включващи Върховния административен съд, предвиден в чл. 119, ал. 1 и чл. 125 от Конституцията и специализираните административни съдилища, създадени по силата на чл. 119, ал. 2 от Конституцията?“. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

"С даването на задължително тълкуване на поставеното тълкувателно питане ще се изяснят значими за осъществяването на административното правораздаване въпроси относно подведомствеността на административноправните спорове и обема на правомощията на специализираните административни съдилища и Върховния административен съд при разрешаването на тези спорове.

Законодателят е воден от принципа споровете за законността на актовете и действията на административните органи да бъдат подведомствени на ВАС и създадените със Закона за съдебната власт административни съдилища. Въпреки това, в редица случаи, се отклонява от този принцип и селективно изключва определени административноправни спорове от компетентността на специализираните съдилища, като определя тяхното решаване да бъде осъществено от общите съдилища. Такива примери за селективно изключване на специализираните административни съдилища от решаването на спорове за законността на административни актове в законодателната уредба са чл. 25, ал. 1 от Закон за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, чл. 7, ал. 5 и чл. 61, ал. 4 от Закона за адвокатурата, чл. 24, ал. 7 от Закон за патентите и регистрацията на полезните модели, чл. 67, ал. 2 и чл. 120, ал. 2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, чл. 29, ал. 1 от Закона за особените залози, чл. 36, ал. 3 от Закона за опазване на селскостопанското имущество и др. Във всички изброени случаи е налице административноправен по своята правна същност спор, който обаче законодателят е предвидил да е подведомствен на общите съдилища, въпреки наличието ВАС и на специализирани административни съдилища", посочват от Върховния административен съд.

"Създадените през 2007 г. и функциониращи от 15 г. в страната 28 административни съдилища представляват специализирани съдилища, които имат компетентност да решават всички спорове за законност на актове и действия на административните органи, с изключение на тези подсъдни на ВАС по силата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията.

До създаването на административните съдилища гражданските и административните дела се разглеждаха от общите съдилища при съществуващото конституционно основание за различна компетентност на Върховния касационен съд, който има правомощие да осъществява върховния надзор за точното и еднакво прилагане на законите, и на ВАС - с правомощие да осъществява върховния надзор за точното и еднаквото прилагане на законите в административното правораздаване. С учредяването на системата на административните съдилища законодателят запази гражданските дела в компетентност на общите съдилища, а на административните съдилища възложи правораздаването по всички административните дела.

С оглед на тези съображения, пленумът на ВАС приема, че принципът на правовата държава, закрепен в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, изисква след създаването със закон на специализирани административни съдилища с обща предметната компетентност в административното правораздаване, всички административни дела, освен тези, подсъдни на Върховния административен съд, да бъдат подведомствени на тези специализирани административни съдилища, създадени по силата на чл. 119, ал. 2 от Конституцията", отбелязват от ВАС.