Две спасителни акции за 24 часа - едната в Пирин, а другата в Рила.Едната изцяло наземна и много тежка, продължила 12 часа. При втората дойде помощ по въздух, но мъж загуби живота си, заради тежки травми от падането.

При спасителната операция в Пирин, която продължи 12 часа, въздушна помощ не успя да дойде и 19 спасители носиха на ръце паднала туристка.

"До такива инцидент и се стига най-вече заради подценяване на планината“, каза Благовест Обецанов, планински спасител. По думите му други причини могат да са подценяване на собствените сили, неподходящ терен, отдалечено място, неподходяща екипировка и невнимание.

"Подобни инциденти не стават често, но когато стават е много трудно за нас“, посочи той.

Обецанов  каза, че жената била с добра екипировка, но неподготвена за прехода. Най-вероятно това е причината за инцидента. Нямала планинска застраховка. Той апелира да се прави планинска застраховка, когато се ходи в планината.

"Районът е много труден и отдалечен, с преодоляване на голяма денивелация. Има много спускани и изкачвания. Налагаше се по 6-7 души да държат носилката“, каза планинският спасител участвал Стойчо Баненски.

"Нямаме отговор на въпроса защо още няма медицински хеликоптер в България. Няма да се изморим да го задаваме този въпрос“, каза Обецанов.

По думите на колега му, ако са имали такъв хеликоптер акцията е щяла да приключи за 2 часа.

"Ако може да стигне до мястото на инцидента, разбира се. Вчера видяхме, че въпреки наличието на такъв хеликоптер, не винаги може да вземе пострадалия“, посочи Баненски.