"КНСБ поискахме от Парламента още 300 милиона, обещаха ни малко над 200. 150 милиона ще отидат за системата на МВР, където работят не само полицаи, но и пожарникари и други!“.

Така отговори президентът на КНСБ Пламен Димитров на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "И с огромно любопитство, един ден след като приключиха, засега, протестите, президентът на КНСБ Пламен Димитров е тук в студиото, здравейте! Г-н Димитров, 200 милиона ви обещаха вчера в Парламента, като от тях около 150 милиона ще отидат за системата на МВР!“.

Пламен Димитров обясни, че в протестите на КНСБ пред Парламента са участвали служители от здравеопазването, земеделието, Стопанска академия, НАП, АПИ и други. Той бе категоричен: "Хората казват, като правите коалиция и бюджет, хайде да ни чуете, защото цените в магазините не са паднали изобщо, а си стоят там, където са! Тези хора имат пълното основание да искат 10%-15% увеличение на заплатите! Ние не искаме някакви колосални числа. Хората искат компенсация на инфлацията, за да запазят някаква покупателна способност, която е загубена през последните 2 години!“.

Димитров заяви, че срещите с ПГ са преминали в конструктивен тон и КНСБ са срещнали разбиране. "Дали сме ЗИД-ове. Дадохме си дума, че на експертно ниво ще видим какво са готови да внесат другата седмица до сряда. Бюджетите на НЗОК и ДОО ще се гледат следващата седмица, докато националния бюджет ще се гледа по-следващата, на 25 юли, така че до края на идната седмица има срок за внасяне на предложенията. Така че до сряда ще видим кой какво внася и ще преценим как да продължим с нашите действия!“, категоричен бе президентът на КНСБ.

Пламен Димитров обобщи, че КНСБ са поискали 1,1 милиарда за увеличение на заплати през ноември миналата година. Тогава още е трябвало да бъде направен бюджет за 2023 г. В момента от тези искания ще бъдат изпълнени около 900 милиона, което е добра успеваемост. КНСБ обаче не очаква някакви суперлативи за това, защото всичко е в интерес на работещите хора.

Президентът на КНСБ коментира и инфлацията, като заяви, че ценообразуването в една пазарна икономика трябва да бъде прозрачно. В България обаче това не е така и основата вина е на регулаторите и по-специално на КЗК. Затова се стига до такива невъзможни цени.

"Правителството и Парламента са на един месец, но до момента не сме видели никаква програма за управление, забелязахте ли?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че наистина е така. Николай Денков е обещал с приемането на бюджета да се представи и програмата, така че сме в очакване. По министерства се представят някакви неща, но те са доста неясни и несвързани, за да стане обща национална програма.

Водещата припомни за ПВУ и необходимостта от предоговаряме в частта енергетика. Пламен Димитров заяви, че Парламентът е възложил на правителството да предоговори плана и президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа“ трябва да бъдат част от

този процес. "Служебният кабинет не успя да свърши нищо в посока предоговаряне затварянето на въглищните мощности, макар че имаше доста обещания! Росен Христов имаше доста агресивни амбиции, но нищо не се случи. И в момента сме в цайтнот, защото няма никакво време! Аз се надявам, че все още има шанс, но е много трудно. Това минава през решения, които не са никак популярни. Държавата и хората не са готови да ги приемат! От другата страна стоято милиардите от ПВУ и от Плана за справедлив преход, които обществото очаква да получи. Така че ние сме между чука и наковалнята. От една страна малкия и среден бизнес очаква тези средства. От друга страна изискванията са неизпълними без да страдат хората и държавата. Не знам как ще се излезе от това, но има останали само седмици и то тези горещи седмици на лятото!“.

Пламен Димитров заяви, че КНСБ напълно разбират необходимостта от максимум 3% бюджетен дефицит, защото е важно влизането ни в еврозоната. Той продължи: "Ние всъщност сме вързани за еврото от 25 години. Хората може би не искат да го чуят, но това е факт! Много от нашите беди в рестрикции, в макрорамки, всичко, което сме правили през годините се диктува от това да пазим борда! Ами вместо да пазим борда, нека да приемем еврото, то ще ни пази! Това го доказват и държавите в еврозоната. Но за мен е важно управляващото мнозинство, дали е ГЕРБ и ПП, но се вижда, че те подкрепят в момента бюджета, те ще дадат някаква устойчивост и стабилност и за мен това е глътка въздух след цялата тази бъркотия две години на политическо безвремие! Да видим дали този формат ще изкара държавата малко по-напред. Затова казвам, че трябва да сме по-търпеливи, но не чак толкова!“.