Очаквам да има забавяне на движението по посока климатичната неутралност чрез действията на Европейската комисия. Ако първата ЕК беше яркозелена, то през втория мандат на Урсула фон дер Лайен тя ще бъде светлозелена по отношение на климатични политики. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

"Променя се самата аргументация на това защо са необходими зелените политики. Ако изначало основната аргументация бе заради глобалното затопляне и необходимостта от това да имаме чист въздух, то сега по-скоро стресната от индустриалното изоставане на Европа, Урсула фон дер Лайен поставя акцента върху икономическата целесъобразност от тези зелени технологии, които се въвеждат, т.е. има една икономическа, а не толкова екологична обосновка на "Зелената сделка" - именно от тази посока идваха и най-големите критики, че част от тези зелени политики правят европейската икономика неконкурентоспособна и дават предимство на Китай най-вече", обясни Пламен Димитров.

Той отбеляза, че не очаква да има отмяна на приети законодателни мерки във връзка със зелените политики. Пробен камък за евентуално отстъпление от зелените политики според него ще бъде дали ще бъде спазено решението от 2035 г. да бъде забранена регистрацията на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене: "По този въпрос има сериозни колебания в ЕНП, която е и най-голямата в ЕП". По думите му няма ясно оформено мнозинство, което да направи обратен завой по отношение на климатичните политики.