Преди два дни Питър Диамандис, който е един от съоснователите на Singularity university, представи своя дигитален близнак, аватар – изкуствения интелект Питър Бот. Всеки, който иска да го види, разговаря с него и да получи информация, може да отвори приложение и да общува с него. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Тя обясни, че Питър Бот е обучен да следва модела на поведение на своя създател и ще функционира като негов заместител, когато той няма физическата възможност за това. "Той е обучен да разсъждава като него, доста оптимистично. Той е технологичен оптимист, трансхуманист и разработва няколко теми – за дълголетието и безсмъртието, за развитието на технологиите и за изобилието. На прима виста е впечатляващо, защото чисто визуално и графично те са ползвали DALL·E и още няколко генеративни модела, които са изключително добри“, обясни доц. д-р Мариана Тодорова.

В хода на демонстрацията обаче е станала видна клишираността и неубедителността, с която изкуственият интелект отговаря на въпросите заради това, на което е обучен.

Доц. д-р Мариана Тодорова отбеляза, че това е първият по рода си експеримент, макар че всички технологични лидери са дали заявка за подобно нещо. "Той прави огромен PR ход с това, привлича още повече внимание към блога си и ще получи повече реклами.“