Pfizer и BioNTech обявиха, че в късния етап от изпитването на тяхната експериментална иРНК ваксина срещу грип и COVID-19 е установен проблем – комбинацията не е постигнала една от двете основни цели на проучването и по тази причина компаниите преоценяват стратегията си и набелязват следващите си стъпки, предаде Ройтерс.

Производителите на лекарства заявиха, че изпитването във фаза 3 показва, че ваксината е предизвикала силен имунен отговор срещу грип А в сравнение със стандартна ваксина срещу грип, но е показала по-слаби резултати срещу щама на грип В.

Комбинираната формула е показала сходни реакции срещу SARS-CoV-2 както ваксината срещу COVID-19 на двете компании.

"Оставаме оптимисти за нашата програма за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип и в момента набелязваме следващите дейстивя“, каза в изявление Аналиса Андерсън, ръководител на Отдела за изследване и развитие на ваксини на Pfizer.

Компаниите казаха още, че обсъждат констатациите със здравните власти и правят преоценка на кандидата за ваксина

Проучването, което сравнява експерименталната ваксина с лицензирана противогрипна ваксина и ваксината срещу COVID-19 на компаниите, поставени при едно и също посещение, включва 8000 здрави възрастни.

Производителите на лекарства казаха, че не са установени проблеми с безопасността на комбинираната ваксина.

Pfizer също каза, че изпитване от фаза 2 на неговия кандидат за противогрипна ваксина от второ поколение иРНК е показало, че формулата е предизвикала силни отговори на грип A и B, като засега не споделя данни за проблеми с безопасността,пише zdraveto.net.