Европа е обединена около общи принципи, ценности и реакции, но и отслабена, защото Европейският съюз е символ на мира. Да се говори за "война до края“ е противоестествено. Това коментира за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Петър Витанов, ръководител на делегацията на БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по повод 9 май.

Според него в отбелязването на Деня на победата и Деня на Европа до момента не е имало каквото и да било противопоставяне.

"Моят призив е това, което се случва днес в Украйна, да не бъде повод за преосмисляне на това, което се е случило преди 77 години. Да, имаме ужасяваща ситуация на война, но тя по никакъв начин не омаловажава подвига на Червената армия, на другите страни съюзници, които са допринесли за освобождаването на Европа от "кафявата чума“. И бих искал да не се правят нито препратки, нито алюзии и най-малкото това да не предизвиква промяна на отношението към онова велико дело преди близо 70 години“, каза още социалистът.

Петър Витанов каза, че вижда бъдещето н Европа в два аспекта. "От една страна я виждам обединена около това да има някакъв отговор, обединена около някакви общи принципи, ценности, общи реакции. Но я виждам и отслабена. Отслабена, защото за мен Европейският съюз е съюз на мира. Много ми е трудно, когато години наред Европейският съюз е бил символ на мира, днес да се говори за "война до края“ и "война до пълна победа“, а да не се говори за мир. Второ, функцията му на социален съюз ще бъде подкопана, защото днешните реалности са такива, че много голяма част от разходите, които Европейският съюз в бъдеще ще прави, ще бъдат в сферата на отбраната и сигурността, може би за сметка на социалната политика. Някои казват, че не бива да ги противопоставяме, но няма как това да не се отрази на житието на всеки един европейски гражданин. И разбира се, третото е съюз на правото. Ние бяхме свикнали тук върховенството на правото да бъде издигано на пиедестал“, обясни той. Той добави, че се опасява, че войната в Украйна в някаква степен въздейства и върху отношението ни към правото. "Промяна на установени критерии и специално по отношение завишаването на критериите за новите кандидат членове на Европейския съюз, беше нещо недотам принципно, но сега бих казал потъпкването на редица въпроси, свързани с правото, поставят под съмнение достоверността и одобрението към Европейския съюз“, допълни той.

"Аз все пак наистина вярвам, че може и ще остане проект на мира и вярвам, че той ще е онзи съюз, който може да изведе Европа в тия трудни времена“, подчерта в заключение Петър Витанов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"