При плуването в открити води най-важно е да уцелиш правилното време и правилните течения. Няма никакво значение, че си добър плувец, ако времето и теченията не са на твоя страна няма да успееш. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" с водещ Ася Александрова плувецът Петър Стойчев.

“Тройната корона" означава преплуване на Ламанша, където поставя  световен рекорд за плуване в открити води, плуване около Манхатън-Ню Йорк и преплуване на “Каталина ченъл" от остров Света Каталина до бреговете на Лос Анджелис. С екипа му правят добра преценка на времето и теченията и благодарение на постигнатото време от предишните две плувания и последното плуване, успява преди три седмици да подобри рекорда на “Тройната корана" с 2,5 часа. Той е № 333 в класацията, има 200 мъже и 133 жени в света, които са успели да преплуват тези три трудни маратона.

Плуването през нощта има предимства и те са, че морето е по-спокойно, вятърът е по-слаб или го няма и разстоянията, когато са по-дълги се стартира по тъмно. “В Хавай стартирах от остров Молукай - началната точка на плуването и финиширах в Оаху. Островът е слабо населен и няма светлинно замърсяване, много ясно се виждат звездите и Млечния път, както и фосфорисциращи микроорганизми, които живеят в океана. При плуването там небето ми напомни за родния ми град Смолян, небето в Пампорово, където съм израснал. Вярата в това, че човек може да успее и се пребори с трудностите ме държат мотивиран и страха от морските животни и неяснотите изчезва. Следващата седмица ме очаква едно предизвикателство в Северния канал между Ирландия и Шотландия, където ще плувам при  температурата на водата  12,2 градуса, а може да се покачи до 13 градуса", сподели Петър Стойчев.

Преди всеки старт има разгрявка на сушата, която подготвя тялото за предстоящото натоварване. Мазилата, които използва са основно и единствено да предпазят кожата от претриване. Няма мазило, което да предпази тялото от студената вода. “При плуването винаги има лодка в която се намират съдиите, които удостоверяват, че всичко е направено по правилата. И треньорът ми Иван Златинов, който ме съпътства на всички преплувания. Има и медицински екип. Плувам кроул, защото е най-бързият и икономичен стил подходящ за такива плувания", обясни плувецът.

През 2013 г. от състезател става служебен министър на физическото възпитание и спорта, където всичко е различно, поведението на хората се променя, безпричинно се търси конфликт с министъра. Виждат се хора, които помагат на българския спорт, а същевременно и такива, които пречат. Изненадан е от реалната ситуация, в която се намира българския спорт. “Не всичко, което любителите на българския спорт виждат е така, както реално стоят нещата във вътрешността на управлението на дадена федерация, клуб или национален отбор, от които българите се надяват да спечелят медали на големи първенства. Атмосферата там не е на нужното ниво. Има междуличностни конфликти, които не дават възможност тези хора да се обединят и да работят заедно. От разделенията страдат състезателите, на които спортният им активен живот не е толкова дълъг, за да търпят такива проблеми. Вярвам в доброто и че предстоящите олимпийски игри в Париж ще бъдат успешни", допълни Петър Стойчев.

Според него българското общество вече е узряло, специално младите родители знаят, че най-доброто за тяхното дете е от ранна детска възраст да се занимава със спорт. Плуването и гимнастиката могат да започнат в най-ранна детска възраст. Той призова младите родители да обърнат внимание на децата си между 4 и 7 годишна възраст, да им дадат спорт, който като те да усвоят и който ще им остане за цял живот. Синът му тренира джудо, а дъщеря му отделя време във фитнес залата, но той е доволен от факта, че полага усилия да се грижи за себе си.

Почетен гражданин е на аржентинският град Виедма, на родопския град Смолян и града в който  е роден Момчилград. Той е първият и единствен българин приет в Международната зала на плувната слава, която се намира във Форд Лодърдейл. Там се приемат хора, които са посветили живота си на плувния спорт. Комисия от няколко човека определя в зависимост от постиженията и приноса на кандидата към този спорт и гласуват за приемането му. 2020 г. получава от Международната зала на плувната слава и наградата “Посейдон" за развитието на спорта в световен мащаб. Всеки един ден от неговия живот е свързан с плуването - тренировки, до децата, които правят първи стъпки, до националния отбор по плуване. Всяко едно нещо, което прави е свързано с плуването.

Човек, за да върви напред и да се развива трябва да си поставя нови цели. Винаги ще иска да прави нещо ново и различно, за да се развива и да върви напред. Всеки един човек, когато тръгне да прави нещо, трябва да знае, че може да се провали. В спорта винаги има загуба, в живота винаги има провал. Който мисли, че може да бъде само победител и успешен, трябва да знае, че това не е вярно. Рядко са го изненадвали загубите, винаги е  знаел, че могат да се случат. От 2001 до 2011 г. 11 поредни години е носител на Световната купа по плувен маратон. Тези 11 години са свързани с дълги пътувания и отсъствия от страната, но са щастливо завършили. Участва в организирани състезания по плуване в река Нил, където няма крокодили, но реката е ужасно мръсна. “Когато съм плувал, са се появявали делфини около мен. В океана съществува 65% шанс акула да те види, но не проявява интерес и не се доближава до теб. Винаги човек трябва да се отнася положително към това, което му предстои", разказа Петър Стойчев.

Участвал е в първото организирано състезание по ледено плуване през 2018 г.  във водите на Антрактида  за 11 минути и през 2022 г.  във водите на остров Свалбард,  на Северния полюс за 14 минути времето за което успяхва да преплува 1000  метра, където температурата на водата е минус  1,2 до минус 1,5 градуса, защото тя е солена и пада под нула градуса. Това е кралска дисциплина в ледените води, един млад спорт, който след време може да влезе и в програмата на зимната олимпиада.

За него водата е част от живота му, но чува същото и от хора, които никога не са били състезатели, вижда ги често на басейн “Спартак" да плуват ежедневно. Това означава, че водата действа положително на повечето хора.

Ася АЛЕКСАНДРОВА